“El teatre de la vida”, un documental sobre creació teatral juvenil per lluitar contra l’estigma en salut mental

 a Colabora - ActualitatColabora, Salut mental, Solidaritat

El documental és el resultat de la trobada de cocreació de tretze joves, al Teatre Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat, amb la metodologia del Teatre de l’Oprimit.

És una iniciativa de Solidaritat Sant Joan de Déu protagonitzada per joves de diferents centres SJD amb la finalitat d’apropar la salut mental en positiu a la ciutadania.

Aquesta setmana s’ha estrenat el documental El teatre de la vida, un curtmetratge de 23 minuts que mostra l’experiència d’un grup de joves d’entre 18 i 25 anys, alguns d’ells amb problemes de salut mental, que, sense conèixer-se, s’han unit per a experimentar dalt d’un escenari les seves emocions i vivències sobre la salut mental i compartir-les de manera oberta i positiva amb el públic.

El teatre de la vida és un projecte de contacte social entre joves de diferents punts de l’estat per lluitar contra l’estigma de la salut mental, liderat per l’àrea de sensibilització de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. Entre els objectius de la iniciativa es troba desmentir els mites que envolten la salut mental, lluitar contra l’estigma de les persones amb trastorn i apropar la salut mental en positiu a la ciutadania.

El curtmetratge, amb el mateix nom, és el resultat de la trobada de cocreació de tretze joves que es va celebrar al mes de juliol del 2022 al Teatre Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat. Acompanyats per l’entitat d’arts escèniques uTOpia Barcelona, els joves han mostrat damunt l’escenari episodis de les seves pròpies vides a través de la tècnica del Teatre de l’Oprimit (TdO), és a dir, amb jocs i dinàmiques grupals que evidencien les tensions de les persones que participen i analitzen qui exerceix aquestes tensions i com poden combatre’s i neutralitzar-se.

Per la pròpia naturalesa de la metodologia del Teatre de l’Oprimit tot el procés es basa en els conceptes d’autogestió i corresponsabilització, és a dir, que el procés de creació teatral emergeix dels participants, durant quatre dies, així com la forma o el llenguatge que usen per a presentar les seves peces artístiques i conclusions, en el cinquè i darrer dia.

Explicar la salut mental en primera persona

El documental El teatre de la vida destaca la riquesa de comptar amb històries explicades pels mateixos joves, amb realitat i vivències molt diverses sobre la salut mental, creant un diàleg que interpel·la a tots els espectadors des de l’empoderament dels protagonistes. Es tracta d’un relat creat a través de l’expressió dels cossos dels i les actrius i de les vivències del grup, que han compartit pors, lluites i somnis.

En aquesta iniciativa de Solidaritat Sant Joan de Déu hi han participat, entre d’altres, joves de diferents institucions educatives i de diversos centres SJD: Terres de Lleida, Parc Sanitari, Manresa, Serveis Socials València, Campus de Ciempozuelos i Escuela de Bormujos.

A continuació es pot veure el tràiler:

Testimonis dels protagonistes:

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search