Els infants d’entre 0 i 4 anys, que encara no poden accedir a la vacunació, podrien obtenir immunització a través de l’alletament de mares vacunades amb Pfizer
Els nadons de mares lactants immunitzades amb vacunes basades en ARN missatger podrien estar protegits contra la covid-19 fins sis mesos després de la vacunació.
L’estudi LacCOVID del Parc Sanitari Sant Joan de Déu és pioner a concloure que la llet materna conté anticossos específics contra el SARS-CoV-2 (IgG) i que es mantenen, com a mínim, durant mig any.
El treball, del qual es van donar a conèixer els resultats preliminars a l’abril, inclou una mostra de professionals sanitàries de l’organització que han treballat en primera línia des de l’inici de la pandèm
Diversos estudis han demostrat el pas d’anticossos a través de la llet materna en dones vacunades contra la covid-19, principalment, amb les vacunes basades en ARN missatger; encara que cap treball no ha proporcionat dades en aquest camp a llarg termini.
Davant d’aquest buit d’informació, els resultats de l’estudi LacCOVID —un treball que ja va mostrar dades preliminars el mes d’abril i que es va publicar a la revista JAMA Network— “apunten que la vacunació amb Pfizer-Biontech és segura durant la lactància, transmet anticossos a la llet materna, almenys, durant mig any i, a més, aquests nivells d’anticossos es correlacionen amb els que s’observen en sang”, afirma el Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Protecció per als més petits durant la lactància
D’altra banda, el treball, difós a medRxiv, mostra que els nivells en sang i llet materna d’IgG induïts per la vacuna, tot i disminuir progressivament, es mantenen al llarg del temps d’estudi i exhibeixen la mateixa correlació sang/llet. Així, “la investigació apunta que els nadons de dones lactants vacunades podrien estar protegits durant sis mesos després de la vacunació amb dues dosis, ja que aquests nivells d’IgG es mantenen a la llet materna almenys mig any després de la segona dosi”, explica Erika Esteve, metgessa adjunta al Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Boi, mare lactant d’un nadó i impulsora de l’estudi LacCOVID. Això obre la porta al fet que els infants d’entre 0 i 4 anys, el grup de població que encara no pot vacunar-se, pugui estar immunitzat a través de l’alletament: és el que es coneix com a immunització passiva.
La Dra. Esteve, que va emprendre aquesta recerca en constatar la manca de documentació sobre els beneficis de la vacunació contra la covid-19 en dones lactants, recalca que “vacunar-se redueix dràsticament els casos d’infeccions greus, així com la transmissibilitat del virus” i detalla que “en mares lactants, aquesta estratègia pot protegir els nadons, tant perquè pot generar immunitat grupal i reduir, així, el risc de contraure la infecció en el seu entorn social; com pel pas d’anticossos a través la llet materna”.
Sense efectes adversos en mares ni en fills
En l’estudi s’han inclòs un total de 33 voluntàries, l’edat mitjana de les quals és de 38 anys i de 15 mesos per als infants en el moment de la vacunació. Amb aquesta mostra s’ha vist que els anticossos contra el SARS-CoV-2 s’incrementen notablement després de la segona dosi i que els nivells d’IgG en sang estan correlacionats amb els nivells en llet materna durant tot el període de l’estudi. Aquest fet permetria en un futur la possibilitat de realitzar un càlcul aproximat dels nivells d’IgG vacunal en llet materna, únicament amb una anàlisi sanguínia de la mare.
Cal destacar que els tests serològics van mostrar que dues voluntàries es van infectar per covid-19 entre els 3 i els 6 mesos després de la vacunació, una d’elles amb simptomatologia i l’altra asimptomàtica. En les analítiques de les dues participants, es va detectar un repunt d’anticossos contra la covid-19, “fet que suggereix que una tercera dosi de la vacuna podria ser beneficiosa per incrementar la protecció dels lactants contra el SARS-CoV-2”, assenyala el Dr. Vicens Díaz de Brito.
Els resultats finals de l’estudi LacCOVID mostren que la vacunació amb les noves vacunes ARNm contra la covid-19 pot tenir un efecte protector en els infants alletats, sense provocar efectes adversos ni en les mares ni en els seus fills, cosa que donaria resposta a un grup de població, el de nenes i nens d’entre 0 i 4 anys, que encara no poden accedir a la vacunació.
- Per accedir a l’estudi feu clic en el següent enllaç de medRxiv:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.11.11.21266119v2