Els reptes de futur en l’atenció a la salut mental, en un monogràfic especial dels centres de Sant Joan de Déu

 a Dia Mundial

Aquesta iniciativa surt a la llum la setmana en què es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, dissabte, 10 d’octubre.

Polítiques sanitàries, abordatges terapèutics i testimonis centren aquest nou projecte de la plataforma SOM Salut Mental 360.

L’any 2017, prop de 170.000 persones van ser ateses en algun dels Centres de Salut Mental d’Adults d’arreu de Catalunya. Un 59,6% d’aquestes eren dones i un 40,4%, homes. En total, això suposa un 2,7% de la població catalana més gran de 18 anys. Són dades del departament de Salut.

Aquestes xifres, sumades al fet que segons l’OMS 1 de cada 4 persones tindrà un trastorn mental al llarg de la vida, posen en relleu que tothom, en qualsevol moment, pot tenir un problema d’aquestes característiques, una premissa que pren força amb el context de pandèmia en què ens trobem, en el qual ha brollat una situació d’emergència global que no només és sanitària, sinó també humanitària i social.

Veus expertes i testimonis en primera persona

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que té lloc aquest dissabte, 10 d’octubre, els centres de Sant Joan de Déu llancem el monogràfic “La salut mental, una exigència global”, amb continguts sobre els desafiaments que planteja l’atenció a les persones en aquest àmbit.

Aquest especial recull, a través d’entrevistes, articles, audiovisuals i infografies, veus expertes en aquest camp, com la de Joan Alvarós, director de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i coordinador de l’especial, que descriu polítiques sanitàries per afavorir el benestar psicosocial de les persones i posa el focus en l’atenció comunitària; o la de Mar Garcia,  psicòloga i coordinadora dels Serveis de Rehabilitació Comunitària i Inserció Laboral del Baix Llobregat, que destaca per què cal fer visibles els problemes de salut mental.

En paral·lel amb el Dr. Alvarós, Mónica Civill Quintana, d’ActivaMent Catalunya, ha coordinat la participació de les entitats en primera persona en aquest projecte. El resultat és un recull de testimonis que narren com conviuen amb el trastorn mental i que, amb el relat de les experiències pròpies, conviden a desmuntar estigmes i prejudicis.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search