“Escola i TCA”, un projecte del Parc Sanitari Sant Joan de Déu per sensibilitzar a l’aula sobre els trastorns de la conducta alimentària

 a Institució
  • La Unitat de Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) ofereix en escoles de Barcelona i el Baix Llobregat un programa de prevenció per desestigmatitzar i parlar obertament sobre aquest problema de salut mental
  • Professionals del centre alerten que l’adolescència és un factor de risc en TCA, però que cada cop apareixen casos en edats més primerenques, com ara els 8, 9 o 10 anys
  • Un 85% de les persones que reben tractament especialitzat es recuperen plenament i eviten la seva cronicitat

 

Aquest dimecres, 2 de juny, és el Dia Mundial de la Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA). El Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a aquesta jornada que fa visible la importància de la prevenció i detecció precoç d’aquest problema de salut mental, que a l’Estat espanyol afecta més del 4% de la població d’entre 12 i 21 anys, segons dades públiques.

Des de l’esclat de la pandèmia de la covid-19, a més, s’han vist agreujats els casos de bulímia nerviosa i anorèxia. En aquest sentit, Tània Caballero, infermera de la Unitat de TCA afirma que “des del 2010 la incidència d’aquests trastorns no para de créixer” i detalla que “a Catalunya, el 2021 hi ha hagut un augment de casos d’un 50% respecte a l’any anterior”. Caballero apunta, també, que aquestes patologies apareixen “entre els 12 i els 18 anys, normalment, encara que ja arriben a la consulta casos d’entre 8 i 10 anys”.

La infermera del centre del Parc Sanitari Sant Joan de Déu és una de les impulsores del programa preventiu “Escola i TCA”, la finalitat del qual és, a través d’activitats i xerrades de professionals i testimonis en primera persona, acostar els trastorns de la conducta alimentària a les aules, fomentar-ne la prevenció i fer caure els estigmes associats a aquest problema de salut mental.

 

Una experiència en primera persona amb la cantautora Míriam Faylinn

El projecte “Escola i TCA” va arrencar el divendres 14 de maig a l’IES Salvador Dalí del Prat de Llobregat. Va ser de la mà de la cantautora Míriam Faylinn, que va oferir un concert en directe, íntim i emotiu, a alumnes de 1r de Batxillerat.

Faylinn, de 22 anys, ha superat l’anorèxia que va tenir dels 15 als 18 anys. Ara, a través de les seves cançons, vol mostrar aquesta realitat que va posar en perill la seva vida. En les seves paraules, gràcies a la música “el missatge arriba als joves d’una manera diferent, molt més dinàmica, i així es poden arribar a prevenir comportaments o actituds que els poden dur a un trastorn de la conducta alimentària”.

La col·laboració de la jove amb la Unitat de TCA del Parc Sanitari Sant Joan de Déu sorgeix de la seva vinculació personal amb una usuària, fet que li va permetre conèixer el centre i compartir la seva experiència, amb l’equip de professionals i les persones ateses.

 

Un projecte d’infermeria per a la detecció precoç dels TCA

“Al voltant d’un 85% dels trastorns de la conducta alimentària que reben tractament especialitzat es recuperen plenament, i encara que entre el 20 i el 30% dels casos es poden cronificar, amb la detecció precoç augmenta la probabilitat d’èxit en la recuperació”, explica Tània Caballero. Un context que posa de manifest com de necessàries són les intervencions de prevenció més enllà de l’entorn hospitalari i dels centres d’atenció primària. Tal com assenyala Caballero “és important que els joves rebin aquesta informació, i puguin saber què fer i com actuar davant d’un cas”.

Tenint en compte tots aquests factors, “Escola i TCA” és un programa de prevenció d’infermeria de la Unitat de TCA del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que s’adreça a alumnes d’ESO i Batxillerat de l’àrea de Barcelona i del Baix Llobregat, que més endavant pretén estendre’s a altres centres del territori.

Per dur a terme el projecte a les aules, es realitza una enquesta prèvia a l’alumnat, amb què s’avalua el grau de coneixement sobre trastorns com l’anorèxia i la bulímia. Després d’això, el professional d’infermeria i una usuària vinculada a la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari, que actua com a pacient experta, intercanvien amb els alumnes informació, dubtes i tots aquells aspectes que sorgeixin durant la intervenció.

Per un altre costat, el programa també suposa un recurs terapèutic per a les persones amb TCA ingressades a la Unitat de Subaguts, ja que el fet d’exposar-se i parlar en públic afavoreix aspectes com reforçar el fet de tenir consciència de la malaltia, millorar l’autoconcepte i empoderar-se cap a la recuperació.

 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search