Esport en comunitat: beneficis físics i emocionals

 a Esport i salut, Salut mental

La pràctica esportiva és, també, una eina terapèutica, rehabilitadora i d’inclusió social.

L’esport i l’activitat física influeixen positivament en la salut física: prevenció en riscos cardiovasculars, malalties cròniques, obesitat, càncer, osteoporosi i malalties degeneratives, però també en la salut emocional: ansietat, depressió i disminució de l’estrès; millora en les capacitats cognitives, habilitats socials, autoconcepte i resiliència. Si aquesta pràctica es realitza en espais i activitats comunitaris, contribueix, a més, a disminuir l’estigma social, l’autoestigma i afavoreix l’adopció de rols socialment significatius i satisfactoris per a la persona.

En aquest sentit, la pràctica de l‘esport i activitat física pot tenir un paper molt important tant a escala terapèutica com de prevenció, dins de la promoció d’estils de vida saludable. La Plataforma SOM Salut Mental 360 de Sant Joan de Déu ha elaborat un monogràfic sobre la pràctica de l’activitat esportiva comunitària i els beneficis per a la persona amb problemes de salut mental a través de models i experiències; tal com s’aposta, també, des de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

La Carta Europea de l’Esport defineix l’esport com qualsevol activitat física que, a través de la participació informal o organitzada, tingui per finalitat mantenir o millorar la condició física i el benestar mental, formar relacions socials o obtenir resultats en competicions de tots els nivells.

L’activitat física, a més, ens protegeix de tenir depressió i ansietat i disminueix la simptomatologia quan aquests problemes ja han aparegut. Les persones amb un problema de salut mental veuran també com millora la seva percepció subjectiva de salut, la seva motivació, autocontrol i autonomia. No només per com l’exercici impacta i modifica el cervell, sinó també perquè permet gaudir, socialitzar i millorar l’autoestima.

S’entén, doncs, que l’activitat física i la pràctica esportiva ha de ser un dret accessible a tothom i que proporciona múltiples beneficis per a les persones amb problemes de salut mental. És un hàbit saludable que permet millorar la salut i també és una eina terapèutica, rehabilitadora i d’inclusió social.

Programes de salut i exercici creats ad hoc per al col·lectiu de persones amb problemes de salut mental permeten generar adherència cap a l’exercici físic i provocar un canvi d’estil de vida. Aquests programes pal·lien el deteriorament físic, cognitiu i mental que pot presentar aquest col·lectiu. Persones amb menys deteriorament físic i mental prenen decisions serenes sobre la seva vida, el seu projecte vital i l’adherència als programes de recuperació. També preveu la simptomatologia de la depressió, ansietat i la psicosi.

Seguint aquest enllaç de SOM Salut Mental 360 trobareu més informació.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search