Estrès, malestar emocional o por del contagi: els principals efectes de la pandèmia en els professionals

 a Projectes

Les investigadores Mireia Félez i Anna Monistrol, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, expliquen a Ràdio Sant Boi els detalls de Respond, un projecte sobre l’impacte de la covid-19 en la salut mental del personal de centres sanitaris.

Des que va esclatar la pandèmia, un 24% dels professionals sanitaris s’ha plantejat abandonar la feina, segons el Col·legi de Metges. Una xifra que posa de manifest com la pandèmia ha afectat el benestar d’aquest col·lectiu.

Per parlar sobre aquesta qüestió, Mireia Félez i Anna Monistrol, investigadores del Grup d’Epidemiologia dels Trastorns Mentals i l’Envelliment del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, han visitat aquest dimarts el programa “Dies de Ràdio”, de Ràdio Sant Boi. Totes dues participen en el projecte Respond, un estudi que avalua l’impacte emocional de la pandèmia en persones que han estat treballant durant la primera onada en primera línia, com ara metges, personal d’infermeria, administratiu o zeladors.

Durant l’entrevista, s’ha posat en relleu com el context actual ha agreujat els problemes de salut mental de la població general i, en concret, de determinats col·lectius, com ara les dones i el personal de centres sanitaris. Sobre això, Anna Monistrol, estudiant de doctorat en medicina, ha detallat que “experimentar estrès, incertesa, por del contagi o preocupació per la manca de material ha estat molt habitual en tots els casos estudiats”.

Ambdues han destacat la bona acollida del projecte i han detallat que fins ara han entrevistat 34 professionals de l’àmbit de la salut. En aquest sentit, Mireia Félez, investigadora postdoctoral, ha explicat que “no ha estat complicat reclutar participants, perquè tenen la necessitat d’explicar-se i volen ser escoltats”.

El projecte té per objectiu “desenvolupar eines, orientacions i recursos per proporcionar-los a les autoritats sanitàries tant locals com regionals, i així promocionar el benestar mental”, apunta Félez, que també afirma que “això ens permetrà estar preparats per a futures epidèmies”.

A l’entrevista també s’ha destacat que Respond està dirigit pel Doctor Josep Maria Haro, director de la Unitat de Docència, Recerca i Innovació del Parc Sanitari; té participació de 13 universitats i centres de recerca de 8 països diferents a escala europea, i tindrà una durada de tres anys.

Podeu escoltar l’entrevista fent clic aquí.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search