“Ética del cuidado, innovación inclusiva y calidad assistencial”, un llibre que reclama la inclusió de l’ètica de la cura a l’assistència

 a Institució

 

  • Es tracta d’una publicació editada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) en la qual ha participat, també, Isabel Grimal, directora d’infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

 

L’obra Ética del cuidado, innovación inclusiva y calidad assistencial” recull les reflexions sorgides de la quarta edició del seminari Ètica i valors de tenir cura celebrat el passat mes de setembre de 2019, i organitzat pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) amb la col·laboració de la Fundació Víctor Grífols i Lucas.

El llibre aplega tres aspectes fonamentals: l’ètica de la cura, la innovació inclusiva que implica la flexibilitat de les estructures sanitàries per incloure el concepte anterior en la pràctica assistencial, i per últim, la millora de la qualitat assistencial i el benestar de les persones.

En un entorn en què els professionals han d’exercir èticament alhora que conviuen amb diferents polítiques i models d’atenció de salut i socials, sorgeix l’interès i la necessitat d’aprofundir, d’una banda, en la cura des de la perspectiva infermera, i d’altra, en l’ètica de la cura com a referent necessari i inspirador dels valors essencials de la seva tasca professional.

Per abordar aquesta qüestió, el seminari va comptar amb la investigadora alemanya Dra. Helen Kohlen, un referent en bioètica i ètica de la cura en entorns hospitalaris a Alemanya i professora en la Universitat de Vallendar. Kohlen va estar acompanyada d’infermeres expertes de les pràctiques clínica, docent, investigadora i gestora, totes especialment sensibles a adoptar l’ètica de la cura en els seus projectes professionals i disposades a impulsar-la.

Una de les professionals que també ha participat en aquest projecte és Isabel Grimal, directora d’infermeria del Parc Sanitari, que col·labora en el llibre amb el capítol “Evolució de posicionaments dels Comitès d’Ètica Assistencial (CEA) en la pràctica clínica”. Gràcies a la seva experiència com a membre del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu durant 15 anys, Grimal dóna un enriquidor punt de vista sobre l’ètica de la cura i la responsabilitat i professionalitat de les infermeres en la humanització de les cures en un model centrat en la persona atesa i el seu entorn.

A més, Grimal planteja un punt d’inflexió i de pràctica reflexiva per al lideratge de les infermeres que diàriament es troben amb dificultats i problemes ètics que no es visualitzen  prou ni es presenten en els Comitès d’Ètica Assistencial, tot amb l’objectiu de millorar la cura i traçar el camí que les porti a aconseguir una ètica d’excel·lència. En aquest sentit, destaca les altes competències tècniques i clíniques, capacitat d’anàlisi, habilitats relacionals i treball interdisciplinari de l’actual personal d’infermeria.

Per concloure, cal apuntar que el llibre s’ha dut a terme en un context en què la pandèmia ha ocasionat múltiples conflictes ètics que han enfrontat la cura respecte a la seguretat de les persones ateses i dels professionals, i on el terme “cuida’t” i “cuidar” mai havien estat tan reivindicats i exigits socialment.

 

Si voleu descarregar el llibre, ho podeu fer mitjançant aquest enllaç: https://bit.ly/2Mr4fq6

 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search