Èxit de l’aposta per la teleassistència en salut mental durant la pandèmia

 a Institució, Salut mental

• Tres de cada quatre persones usuàries de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu es mostren satisfetes amb l’assistència telemàtica

 

La COVID-19 ens ha deixat valuoses lliçons sobre com millorar el nostre sistema sanitari i nous reptes, com ara la necessitat d’avançar en l’àmbit de la teleassistència en salut mental i, així, fer front d’una manera més eficient, a la demanda assistencial.

Des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’ha dut a terme una avaluació del nivell de satisfacció de les persones usuàries que, durant el confinament, han rebut teleassistència. En aquest sentit, es van realitzar enquestes a 364 persones ateses a la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, entre el 20 d’abril i el 22 de maig de 2020. La majoria de les persones usuàries afirmaven disposar d’un dispositiu mòbil amb connexió a internet, sentir-se còmodes amb les noves tecnologies i haver rebut assistència telemàtica durant la pandèmia.

Respecte als resultats de l’enquesta, s’obté un nivell alt de satisfacció de les visites telemàtiques amb un 9,4 en una escala de l’1 al 10, i es valora com “igual” la satisfacció amb l’assistència rebuda durant el confinament en comparació amb la prèvia i tradicional. A més, tres de cada quatre persones enquestades estaven d’acord a continuar rebent visites telemàtiques en el futur, i una de cada quatre també es plantejava que veuria de manera positiva que la majoria de les visites es realitzessin per via telemàtica. D’altra banda, un de cada cinc enquestats preferiria que el seguiment es fes únicament de manera presencial.

En aquesta línia, les persones ateses són més partidàries de l’ús del telèfon que de la videotrucada per resoldre dubtes i qüestions d’urgència, o pel seguiment del seu diagnòstic. Pel que fa a les gestions en els centres, els usuaris prefereixen utilitzar WhatsApp i el correu electrònic per a tramitar informes i renovar la recepta electrònica. Així, es pot afirmar que l’ús de “La Meva Salut”, l’espai personal de salut del sistema de salut català, encara no està prou implantat.

En definitiva, de l’enquesta es conclou que la teleassistència és un recurs majoritàriament acceptat per les persones usuàries de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari, i amb una bona predisposició per a seguir utilitzant-lo en un futur, especialment en el cas de les dones, els usuaris que conviuen amb una altra persona o amb algun tipus de trastorn depressiu. Incorporar-ho al model assistencial en situacions concretes pot ajudar a optimitzar els recursos i a millorar l’assistència sanitària en termes d’eficiència.

Aquestes dades són fruit de la tasca conjunta liderada per Antoni Serrano Blanco, investigador principal i adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i membre del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), i de l’equip de treball integrat per:  Luisa Baladón Higuera, adjunta a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Isabel Mateu, responsable d’admissions ambulatòries del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Joan Doménech Abella, professional de la Unitat de Rercerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i membre del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), Maria Rubio Valera, cap de Qualitat i Seguretat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i investigadora del Grup de recerca PRISMA, Victor Chavarria Romero, psiquiatra d’hospitalització parcial del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i investigador del Grup de recerca PRISMA i  Joan Alvarós i Costa, director de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Podeu trobar més informació sobre investigació en salut mental i covid-19 a la plataforma SOM Salut Mental 360º.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search