“Five days to dance” torna a Brians 1 i engresca més de 20 persones a ballar i expressar juntes per al públic del centre penitenciari

 a Colabora - ActualitatColabora, Salut mental, UHPP

El projecte consisteix en preparar una coreografia conjunta de teatre-dansa durant 4 dies per estrenar-la el 5è, mentre es treballen valors com la confiança, el compromís, el respecte i el treball en equip.

L’edició d’enguany ha estat triplement inclusiva al reunir població reclusa, tant homes com dones, persones ingressades a la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària Brians 1, i l’equip de professionals.

El passat mes de novembre, del 14 al 18, es va celebrar al Centre Penitenciari Brians 1 el Five days to dance, un projecte pedagògic-artístic, que es duu a terme des del 2019, impulsat per la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària Brians 1 (UHPP), de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Després de tres anys d’aturada a causa de la pandèmia de covid-19, enguany s’ha pogut reprendre el projecte de dansa-teatre comunitària, de la mà de la companyia DE LooPERS, un grup de teatre professional especialitzat en projectes de dansa comunitària envoltada de valors.

Una iniciativa per treballar el compromís, la confiança i el treball en equip

Five days to dance proposa un treball intens i conjunt amb grups nombrosos de persones durant cinc dies, en què els quatre primers es prepara una coreografia multitudinària i el darrer dia, es presenta en escena davant del públic. L’edició d’aquest 2022 ha consistit en preparar l’espectacle internacional Human, creat a propòsit del 75é aniversari de la Declaració dels Drets Humans.

Durant la setmana que ha durat el projecte Five days to dance s’han abordat aspectes relacionats amb els drets humans fonamentals i conceptes com la llibertat, la llar, la igualtat, l’amor, el treball, la creativitat o la comunitat. També ha servit per treballar valors com la confiança, la comprensió, el compromís, el respecte i el treball en equip.

Aquesta activitat és especialment inclusiva, doncs hi han participat població reclusa, tant homes com dones, persones ingressades a la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària Brians 1, i equip de professionals, creant una coreografia que ha sumat 23 persones i ha reunit a públic de diferents mòduls del centre penitenciari en la seva estrena.

El Five days to dance compta amb el suport de l’Obra social de Sant Joan de Déu i la direcció de Desenvolupament Solidari i Cooperació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Beneficis de les iniciatives culturals per a persones privades de llibertat i amb problemes de salut mental

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu gestiona l’atenció de les persones privades de llibertat amb problemes de salut mental a la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària Brians 1 (UHPP), de la SJD Xarxa de Salut Mental, des d’on s’impulsen diferents projectes culturals i participatius. El cas de la dansa en grup, però, és més extraordinari, doncs es tracta d’ una eina enriquidora per harmonitzar cos i ment, i alhora, potenciadora d’un treball conjunt que acaba donant com a fruit un espectacle final, gaudit tant per qui hi participa, com pel públic.

A més, aquest tipus d’activitat ajuden a trencar el doble estigma que pesa sobre la població reclusa i amb problemes de salut mental.

Ainhoa Maicas, integradora social referent del projecte a la UHPP, explica que aquesta iniciativa és una oportunitat per a que les persones ingressades a la UHPP interactuïn amb les altres persones internes al centre, i en ressalta el compromís i la valentia, doncs “ballar junts és una experiència intensa, estimulant i creativa, però també és tot un repte ballar dins un centre penitenciari amb públic!”.

“Durant l’actuació m’he sentit lliure”, testimonis que evidencien els beneficis

La representació final del projecte Five days to dance es va dur a terme al poliesportiu del centre penitenciari de Brians 1, creant un moment emotiu i especial que va quedar palès entre tots els participants i assistents.

Maicas destaca també que l’emoció de l’estrena es palpava en cadascun dels participants, que ballaven i gaudien, i en el públic, que després del silenci, l’atenció i el respecte, va omplir la sala d’aplaudiments.

Tot seguit compartim alguns dels testimonis de participants al Five days to dance 2022:

“He sentit molta humanitat al grup, on cadascú s’ha expressat com ha pogut”

“Al final de l’actuació m’he sentit pletòric”

“M’he sentit com una estrella, els aplaudiments van ser apoteòsics”

“Ha estat fantàstic, i ha regnat l’harmonia entre els companys i l’equip”

“La constància, la disciplina i que l’esforç mereix sempre la pena, això em va fer seguir fins al final”

“M’he sentit defensat pels drets humans”

“Durant l’actuació, m’he sentit lliure”

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search