La cooperació internacional, el voluntariat i l’obra social, en harmonia

 a Colabora - SabiesQue

Entrevista al Germà Eduardo Ribes, Responsable de la Pastoral Juvenil Vocacional de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu

El Germà Eduardo Ribes va ser destinat a Sant Boi el 2018, després de viure 14 anys en una petita comunitat per a la inserció de joves a Sant Vicenç dels Horts. Fins a l’actualitat, ha estat coordinador del Grup de Solidaritat de la Província d’Aragó – Sant Rafael, superior de la comunitat de Sant Boi i membre del Comitè de Direcció del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Aquest 2021 emprèn un nou camí a Madrid, com a responsable de la Pastoral Juvenil Vocacional de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu. En aquesta entrevista, fa balanç del seu pas pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu i ens parla sobre els nous reptes que té per endavant.

 

Com valores la feina feta al capdavant del Grup de Solidaritat de la Província d’Aragó–Sant Rafael?
Ha estat tot un desafiament posar en marxa un projecte innovador i aglutinar la cooperació internacional, el voluntariat i l’obra social, que abans eren àrees que treballaven per separat. Això ha permès crear sinergies i establir comissions de solidaritat als centres i la possibilitat d’ampliar quantitativament i qualitativament les accions que es realitzen.

Així mateix, ha estat una sort comptar amb el suport d’Oriol Bota, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, i Inma Merino, responsable provincial de Voluntariat. Amb ells dos he treballat molt a gust durant aquesta etapa.

Com has viscut la teva tasca en cooperació internacional?
Ha estat una feina en línia amb l’ONGD Juan Ciudad, per donar vida als projectes de l’entitat, buscant suport econòmic i logístic. En concret, a Sant Boi, vam posar en marxa un magatzem on rebíem molt material per a cooperació internacional i també pels centres de l’àrea de Barcelona.

Què destacaries de la teva tasca d’aquests anys a Sant Boi?
M’agradaria remarcar la implicació de tots els centres, el desenvolupament dels agermanaments i les trobades amb les comissions de solidaritat, així com el congrés de solidaritat que va tenir lloc a finals de l’any 2017 al Palau de Congressos de Fira, el qual va ser tot un èxit. Aquest acte, que va reunir 600 persones, va permetre veure els aspectes que calia intensificar per acompanyar moltes persones en situació de vulnerabilitat. Va ser una oportunitat per impulsar i reforçar la solidaritat en el futur dels centres.

A més, moltíssimes persones i organitzacions es van implicar, de forma altruista, per tirar endavant aquest esdeveniment, des del servei de càtering fins a l’espai de celebració.

 

“Durant la pandèmia es van viure moments molt complexos al Comitè de Direcció, però hi va haver molt bona visió a l’hora d’establir criteris i objectius per tal de fer-hi front”

 

Com afrontes la nova responsabilitat a la Pastoral Juvenil Vocacional de la nova Província d’Espanya?
És un canvi important perquè he hagut de marxar a viure a una nova ciutat i assolir un nou càrrec, però des que m’ho van proposar, tenia molt clar que en aquest moment, en què tot just s’ha realitzat la fusió de províncies de Sant Joan de Déu, el que cal és cooperar i sumar entre tots.

Considero que si aquest és el camí que haig d’emprendre a partir d’ara, segur que serà el millor. Amb aquesta confiança em trasllado a Madrid.

Quin serà el teu paper en aquest nou càrrec?
Entre les meves responsabilitats hi ha poder veure com establim sinergies entre la pastoral juvenil, la pastoral universitària dels nostres centres d’infermeria o de cicles formatius i també amb el voluntariat jove i la pastoral juvenil de les diòcesis. D’altra banda, entre els nous reptes, hi ha el de definir com podem dur a terme activitats conjuntes amb les Germanes Hospitalàries.

Pel que fa a la pandèmia, com l’has viscut?
Des dels inicis, els Germans vam acordar crear espais de separació física entre nosaltres. Va ser complex passar de ser una comunitat en què pràcticament mai no estàvem sols, ja que sempre teníem visites o acollíem trobades, a ser una comunitat gairebé de clausura. Malgrat això, en tot moment vam sentir la proximitat de la direcció del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i vam aprofitar per intensificar la fraternitat entre els Germans.

Van ser moments molt complexos en el Comitè de Direcció, sobretot al començament, però hi va haver molt bona visió a l’hora d’establir criteris i objectius per fer front a la pandèmia i penso que la institució se n’ha sortit amb escreix.

Des de l’Obra Social, a més, es va impulsar una campanya molt efectiva: “Les cares de la vulnerabilitat”, que va permetre proporcionar suport i ajuda a totes aquelles persones que, arran de la crisi de la COVID-19, es van trobar en una situació d’extrema fragilitat.

Personalment, crec que la pandèmia m’ho ha posat difícil per aprofundir més en els projectes relatius a Sant Boi i aquests tres anys se m’han fet molt curts.

Què significa per a tu el 125è aniversari de l’arribada de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu a Sant Boi?
És un moment d’agraïment, sobretot per la implicació dels Germans, el voluntariat i un equip de professionals que ha sabut conduir l’antic manicomi de Sant Boi fins a la realitat actual, en què el Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha esdevingut capdavanter en l’atenció a les persones amb problemes de salut mental a Catalunya. Això suposa un orgull immens, que ha de ser el motor per continuar treballant en la mateixa línia i amb els mateixos valors institucionals.

D’altra banda, seràs el nou delegat autonòmic a Madrid de la ONGD Juan Ciudad?
Sí. Es tracta d’una novetat, una figura de nova creació que nomenarà delegats locals de cooperació en cada un dels centres i aglutinarà les diferents realitats de cada organització de Sant Joan de Déu a Madrid.

 

“Un gran equip de professionals va conduir l’antic manicomi de Sant Boi a l’actual i capdavantera Xarxade Salut Mental. Això és un orgull immens, que és el motor per continuar treballant amb els mateixos valors institucionals”

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search