Nelson Mandela

Nelson Mandela

"Tot sembla impossible,
fins que es fa"

El doctor Antoni Pujadas i Mayans funda el centre Sant Joan de Déu Serveis de Salut Mental a Sant Boi de Llobregat, mesos després de l’ordre governativa de desnonament sobre el centre psiquiàtric que havia posat en marxa al carrer Canuda de Barcelona.

Història

Història

1854

L’orígen


El doctor Antoni Pujadas i Mayans funda el centre Sant Joan de Déu Serveis de Salut Mental a Sant Boi de Llobregat, mesos després de l’ordre governativa de desnonament sobre el centre psiquiàtric que havia posat en marxa al carrer Canuda de Barcelona.

1895

Més d’un segle de vida


Després d’uns anys amb dificultats de gestió, el doctor Pujadas decideix vendre el centre a l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, qui finalment adquireix el psiquiàtric el 24 de setembre de 1895.

La persona que assumeix la nova direcció serà el Pare Benito Menni, qui estarà al capdavant de dues comunitats religioses, una integrada per 24 Germans de Sant Joan de Déu i, l’altra, constituïda per un grup de Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor.

1978

Hospital de Sant Boi de Llobregat


Durant més d’un segle de pertinença a Sant Joan de Déu, el centre lluita per mantenir la dignitat de l’atenció en un context d’enormes limitacions com el que definia l’assistència psiquiàtrica a Espanya durant la primera meitat del segle XX. A partir del darrer quart del segle passat, s’inicia una tímida reforma que va anar prenent cos amb l’inici de la integració en el sistema sanitari.

Paral·lelament, l’any 1978 s’inaugura l’Hospital de Sant Boi de Llobregat com a institució de titularitat privada dedicada a la medicina general.

2007

Hospital General de Sant Boi de Llobregat


El prestigi acumulat durant més d’un segle d’història propicia que la Conselleria de salut de la generalitat confiï el 2005 en la institució ampliant la cartera de serveis amb l’àrea de Cirurgia i Medicina General.

Aquesta voluntat d’evolució i millora contínua del centre acaba tenint com a fruit un Conveni de col·laboració l’any 2006 entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu amb l’objectiu de construir un nou centre hospitalari que substituirà l’antic Hospital de Sant Boi.

Aquest mateix any, l’entitat és adquirida per l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, incorporant els valors de l’Orde a l’ADN de l’hospital.

Pel que fa a les obres del nou Hospital General s’inicien el maig de 2007.

2009

Els primers batecs del Parc Sanitari Sant Joan de Déu


El Parc Sanitari Sant Joan de Déu enceta el seu recorregut el 2009, amb la integració de dues entitats amb una llarga trajectòria: Sant Joan de Déu-Serveis de Salut Mental i l’Hospital de Sant Boi. Aquesta unió es porta a terme amb l’objectiu d’esdevenir un hospital comunitari i altament resolutiu que estableix vincles amb els agents del territori, una organització que acompanya les persones amb problemes de salut mental al llarg de la vida i que prioritza la qualitat assistencial. Comença així una nova etapa per a dues institucions que, fins aleshores, eren independents i a partir d’ara començarien a treballar des d’una visió única i conjunta.

Des d’aleshores, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu és una xarxa de serveis assistencials, docents i d’investigació, integrada en tres grans àmbits: SJD Hospital de Sant Boi, SJD Atenció Intermèdia i SJD Xarxa de Salut Mental.

Pel que fa a la Salut Mental es potencia un model proactiu de base comunitària, amb àrees d’excel·lència com ara el tractament de la discapacitat intel·lectual amb trastorn mental i l’atenció de la salut mental en els centres penitenciaris així com un ampli dispositiu de rehabilitació d’adults. Tot això dut a terme amb equips multidisciplinaris que inclouen psiquiatres, psicòlegs, personal d’infermeria, treballadors socials, monitors, educadors, etc.

En relació a l’Hospital General, es fomenten models d’atenció innovadors per evitar estades hospitalàries convencionals i afavorir, d’aquesta manera, l’atenció ambulatòria com a eix vertebrador.

2011

Trenquem barreres, obrim el Parc


L’any 2011, a través de la campanya “Trenquem barreres, obrim el Parc”, que culmina amb l’enderrocament físic dels murs de l’hospital psiquiàtric, es trenca la vella dissociació filosòfica entre cos i ment. Des d’aleshores, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha incrementat progressivament el seu compromís social organitzant diverses iniciatives obertes a la ciutadania, amb l’objectiu d’afavorir una tasca de sensibilització social envers la salut mental. En definitiva, promoure accions que contribueixin al fet que les persones amb problemes de salut mental se sentin ciutadans de ple dret a la societat.

2011-2012


La Unitat de Cures Pal·liatives es trasllada a Sant Boi el 2011. L’any 2012 s’aprova el Pla Estratègic Nexes 2012-2016 i s’estableix una aliança estratègica amb l’Hospital Maternoinfantil d’Esplugues pel que fa a l’àrea d’obstetrícia i la de salut mental infanto juvenil. El mateix any, s’inicia el programa Pacient Crònic Complex de l’Hospital General (PCC), es programa la I Jornada d’Ètica Assistencial i  s’enceta l’agermanament amb la ciutat boliviana de Sucre.

2013


Els fruits de la feina arriben aviat i l’any 2013 s’acredita el Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb una puntuació de 9,54. És també l’any de l’aliança estratègica amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital de Bellvitge. L’organització s’incorpora al Clúster de Salut Mental de Catalunya, inicia el Programa Pacient Crònic Complex (PCC) en l’àmbit de la Salut Mental i acredita el MIR de Medicina Interna. El Pla Formatiu en línia pel personal d’infermeria queda definit també l’any 2013, mentre que l’any 2014 s’activa el Servei d’Oftalmologia, s’inicia el projecte Kidstime i comença una missió d’urologia a Sucre. Aquell mateix any s’activa el Màster en Capacitació Mèdica hospitalària pels professionals de l’Hospital Cristo de las Américas (Bolívia) mitjançant un acord amb la Universitat de Barcelona.

2015

L’any 2015 es posa en marxa la Unitat d’Aguts, Subaguts, Rehabilitació Intensiva i Trastorns de la Conducta Alimentària de Salut Mental-Numància a través d’una aliança amb l’Hospital Clínic. El mateix any es trasllada la Unitat de Convalescència a l’Hospital General, i s’inicia el programa d’Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS), mentre que el Programa de Pacient Crònic Complex resultat premiat com a millor iniciativa dins l’àmbit de la Salut Mental a la Jornada Anual del CatSalut. Destacar també que la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI) es remodela aquell any, i que la Unitat Terapèutica de Justícia Juvenil del Centre Educatiu Els Til·lers rep una distinció pública del Departament de Justícia.

2016


El 2016, els avenços no s’aturen i s’activa la Unitat de Teràpia Electroconvulsiva, s’implementa el Model de Gestió de la Solidaritat, s’enceta el Programa de Cribratge de Còlon i s’inicia l’activitat amb els pacients amb VIH. L’Àrea de la Dona entra al TOP 20 per sisè any consecutiu i l’edifici de Mare de Déu de Montserrat s’adapta per a pacients amb discapacitat intel·lectual, edat avançada i necessitats somàtiques elevades. Per últim, s’elabora el Pla de Reputació i es defineix el Pla Funcional de l’Aula Salut Parc.

2017


Pel que fa a l’any 2017 es consolida la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH i s’aposta en ferma per la Unitat Territorial de Malalties Infeccioses de Transmissió Sexual. És l’any, també, en el qual el Servei Català de la Salut assigna al Parc Sanitari la gestió dels pacients amb tractament de degeneració macular associada a l’edat (DMAE), i l’any en què s’obre un sisè quiròfan a l’Hospital General. D’altra banda, durant el 2017 es duu a terme un procés d’humanització de la Unitat de Medicina Intensiva (UMI).

En l’àmbit de la Salut Mental, el 2017 s’inaugura el nou Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) a Viladecans; l’Equip d’Atenció a la Salut Mental per als sense llar (ESMES) s’amplia a Barcelona i inicia la seva activitat al territori de El Prat de Llobregat, i s’incrementa en 10 places la Unitat Hospitalària Especialitzada-Discapacitat Intel·lectual (UHEDI), amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i l’atenció d’aquest col·lectiu vulnerable.

I per últim, en aquest període i gràcies a l’increment pressupostari del Departament de Salut més gran de la història en l’àrea de la salut mental, s’han pogut implementar tota una sèrie de noves accions que donen com a fruit una millora en l’abordatge de les persones ateses.

Segueix coneixent-nos

Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search