Investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu se sumen a la Nit de la Recerca

 a Esdeveniments

El 27 i 28 de setembre se celebraran activitats nocturnes i diürnes a Barcelona en el marc d’una iniciativa de divulgació científica a escala europea.

Professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu oferiran xerrades i conferències vinculades a l’àmbit de la salut.

La Nit de la Recerca és un esdeveniment que se celebra simultàniament en 300 ciutats de 30 països europeus. Es tracta d’una iniciativa per fomentar la divulgació científica i acostar el món de la ciència a públics de totes les edats.

Investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu participaran a La Nit de la Recerca en diverses activitats programades per als dies 27 i 28 de setembre a Barcelona que es detallen a continuació.

Xerrades obertes per a petits i grans

Divendres 27 de setembre

Matí de la Recerca

Dins d’un programa de xerrades que tindrà lloc en escoles i instituts, la investigadora Beatriz Olaya oferirà la ponència “Cuidem el cos i la ment: La ciència com a eina per millorar el nostre benestar”.

 

Microxerrades

Amb una durada d’entre 7 i 15 minuts, diversos investigadors del Parc Sanitari duran a terme microxerrades en què presentaran projectes innovadors. Aquest format també permetrà establir un petit debat amb el públic assistent.

“Noves tecnologies per detectar recaigudes en la depressió major”

Sara Siddi presenta RADAR-CNS (Remote Assessment of Disease and Relapse – Central Nervous System) un projecte europeu sobre l’ús de les noves tecnologies en persones que tenen problemes de salut crònics, entre els quals hi ha la depressió.

Aquest sistema estudia l’evolució de diversos trastorns fent servir tecnologies de seguiment per control remot, com ara telèfons intel·ligents i dispositius wearable, amb l’objectiu de poder predir i prevenir recaigudes en un futur.

  • Hora: 17 – 18 h
  • Lloc: Universitat de Barcelona – Aula Magna de l’Edifici Històric

“Psicosi, pèrdua de substància grisa i inflamació perifèrica”

Microxerrada a càrrec de la investigadora Federica Lombardini.

  • Hora: 17 – 18 h
  • Lloc: Universitat de Barcelona – Aula Magna de l’Edifici Històric

“Aprèn a saber en qui pots confiar: fiabilitat de les fonts d’informació en salut a Internet”

Segons dades de Blue Eye Project, més de la meitat dels pacients busca informació a internet sobre malalties. D’aquests pacients, un de cada dos han seguit recomanacions que han trobat a la xarxa i molts confien en mitjans socials per assessorar-se sobre qüestions mèdiques. Malauradament, hi ha informació que pot provenir de fonts poc fiables o rigoroses. Per fer front a aquesta situació, en l’àmbit sanitari són d’utilitat els codis de conducta, les guies d’usuaris, o els instruments de certificació i d’acreditació.

En aquesta activitat, el bibliotecari i documentalista del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Marcos Catalán, donarà a conèixer una sèrie de principis bàsics per diferenciar aquelles fonts que són fiables de les que no ho són.

  • Hora: 18.30 h
  • Lloc: Delegació del CSIC

“Empremtes cerebrals de la patologia mental i neurològica”

Dins del programa de microxerrades divulgatives que s’oferiran al CosmoCaixa amb motiu de la Nit de la Recerca, hi participarà l’investigador Christian Stephan-Otto.

  • Hora: 20.30 – 21.30 h
  • Lloc: CosmoCaixa

Dissabte 28 de setembre

“Noves tecnologies per estudiar l’evolució de la depressió”

Xerrada divulgativa sobre el projecte RADAR-CNS a càrrec de la investigadora Sara Siddi.

  • Hora: 12.15 – 12.45 h
  • Lloc: Biblioteca Sagrada Família

A Catalunya, la Nit de la Recerca està organitzada per l’Institut de Salut Global de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya, en col·laboració amb la Delegació del CSIC a Catalunya, l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

La Comissió Europea impulsa aquesta iniciativa dins de les accions Marie Curie, adscrites al programa Horitzó 2020 i focalitzades a potenciar la carrera dels professionals de la recerca.

 

Totes les activitats de la Nit de la Recerca són d’accés lliure i gratuïtes. Podeu consultar el programa complet fent clic aquí.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search