Últimes places! Jornada 25 anys de PSI: la consolidació de l’atenció a la salut mental allà on la requereixen les persones
La trobada, que tindrà lloc el 24 de novembre al Parc Sanitari SJD en format híbrid, pretén reflexionar al voltant dels 25 anys de trajectòria del model de Pla de Serveis Individualitzats a Catalunya.
Una trajectòria que consolida l’atenció a la salut mental allà on la requereixen les persones.
Darreres places presencials disponibles!
Els pròxim dijous 24 de novembre, de 8.30 h a 14 h, tindrà lloc la jornada “25 anys del Pla de Serveis Individualitzats (PSI)”, organitzada pel grup de professionals del PSI, a l’Auditori Centre Social del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, en format híbrid. Una trobada per reflexionar al voltant dels 25 anys de trajectòria del model de PSI a Catalunya i sobre la necessitat de continuar apropant l’assistència a la salut mental allà on la requereixen les persones.
El Pla de Serveis Individualitzats (PSI) és un programa d’atenció de proximitat a persones amb un diagnòstic de trastorn mental sever i que, per les seves circumstàncies, no acaben d’establir un vincle satisfactori o suficient amb els serveis sanitaris i socials. La finalitat és aconseguir la continuïtat assistencial i la màxima recuperació i millora de la qualitat de vida en la comunitat, duent a terme l’atenció allà on és la persona: a casa, al carrer o en els diferents espais comunitaris.
El 1997 es va posar en marxa la primera experiència d’equip PSI a Catalunya, liderada pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Fundació Sant Pere Claver. Els bons resultats van permetre l’ampliació d’aquesta experiència pilot a 6 programes més l’any 2003. La seva consolidació va quedar reflectida en el marc del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya (2017-2020), que especificava finalitzar el desplegament dels serveis de gestió de casos del PSI a tot el territori català. En aquesta línia, l’any 2020 s’actualitza i es reforça el model, i es proposa la seva ampliació a població a partir de setze anys i a població amb addiccions.
25 anys d’evidències: benestar emocional i qualitat de vida en la comunitat
El PSI afavoreix un procés actiu d’intervenció assistencial en medi obert des d’una perspectiva d’atenció comunitària i basat en el model de recuperació, de la presa de decisions compartides amb la persona atesa, la seva família o l’entorn proper, i en coordinació amb altres equips d’intervenció de proximitat.
Amb aquesta metodologia la persona esdevé un agent actiu del seu procés terapèutic i assoleix una millora de la seva autonomia. L’acompanyament, el foment de les seves capacitats i l’ús òptim dels recursos allà on es troba la persona, són les claus d’aquest abordatge.
Si parlem de resultats, les avaluacions del PSI a Catalunya evidencien una millor cobertura de les seves necessitats, una utilització més eficient dels recursos comunitaris, disminució del nombre d’ingressos hospitalaris, i una millora global a escala clínica i social. L’augment de l’autonomia, de l’autoestima i una millor autogestió de la responsabilitat personal envers les pròpies dificultats, també es troben entre els indicadors que evidencien la utilitat d’aquest servei.
Un escenari que ens condueix a seguir treballant per la implementació d’un model comunitari que vetlli per la continuïtat assistencial, la integració i la recuperació de les persones diagnosticades.
Vint-i-cinc anys de treball en xarxa entre tots els professionals del territori català compromesos en la construcció d’un model d’atenció centrat en la persona, en la defensa dels seus drets i en l’exercici ètic de les bones pràctiques professionals.
Aquesta jornada s’adreça tant als professionals de salut i social, com al moviment associatiu i a persones interessades en aquest àmbit. També s’hi presentaran diferents comunicacions i projectes en format pòster sobre recerca, iniciatives i innovació en salut mental, en relació a persones ateses i serveis.
Serà imprescindible la inscripció prèvia tant per la modalitat presencial (últimes places!) com online.
Podeu consultar el programa complet en versió digital i fer la vostra inscripció en aquest enllaç.
(Finalitzat el termini per enviar les comunicacions en format pòster)