La importància de l’estimulació cognitiva i la figura del cuidador en la malaltia de l’Alzheimer

 a Dia Mundial, SJD Hospital de Sant Boi

El 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia de caràcter neurodegeneratiu que afecta al 34% de la població entre els 80 i els 85 anys.

El SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha participat en el desenvolupament del projecte COGNIVITRA, un innovador dispositiu que permet avançar en les teràpies d’estimulació cognitiva, combinant l’atenció mèdica i l’eficiència de les noves tecnologies (TIC).

L’any 2006 neix l’Escola de Cuidadors del SJD Hospital de Sant Boi orientada a proporcionar a cuidadors no professionals: familiars, treballadors contractats per cuidar-los, voluntaris, etc., coneixements, tècniques i habilitats que els ajudin en la seva tasca diària envers les persones amb malalties neurodegeneratives de les quals es fan càrrec.

L’Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa més freqüent en la nostra societat. La seva prevalença, lligada directament amb l’edat, implica un deteriorament cognitiu i una discapacitat importants, junt amb un elevat grau de dependència, en funció de l’estadi en què es trobi la malaltia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que l’any 2030 hi haurà 75 milions de persones afectades per malalties que causen demència, una xifra que augmentarà fins als 132 milions de persones l’any 2050. A escala estatal i segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, el 34% de la població entre els 80 i els 85 anys està diagnosticada d’Alzheimer i augmenta fins al 60% entre les persones de 90 anys o més. En canvi, només un 3-4% de la població d’entre 75 i 79 anys la té, i és molt poc freqüent per sota dels 65.

En aquest context, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma el 21 de setembre a la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, amb la finalitat de donar a conèixer la malaltia, l’impacte que suposa per a l’entorn familiar de la persona diagnosticada i, alhora, per recordar com és d’important el suport i l’empatia de la societat, dels agents implicats i de les institucions.

Hàbits saludables i estimulació cognitiva com a possible prevenció

Actualment, la conscienciació, la informació disponible sobre la malaltia i l’accés als serveis sanitaris han afavorit que els diagnòstics de l’Alzheimer es facin, cada vegada més, en les fases inicials de la malaltia. “Ens visiten moltes persones que encara no presenten les característiques de la malaltia, però en canvi compten amb símptomes que encaminen aquest procés neurodegeneratiu”, explica el Dr. Antoni Callén, cap del Servei de Neurologia del SJD Hospital de Sant Boi.

Avui dia encara es desconeix la causa d’aquesta malaltia, no té tractament curatiu. Per tal de prevenir-la, el més recomanable és integrar hàbits saludables en les rutines diàries: l’esport, una alimentació equilibrada i un bon descans. En aquest sentit, dormir és especialment important, ja que protegeix el cervell. També es recomana augmentar l’activitat intel·lectual mitjançant l’estimulació cognitiva. “No tenim cap medicació ni cap estratègia que pugui funcionar amb persones que intuïm que es troben en fases inicials de l’Alzheimer, excepte l’estimulació cognitiva”, afirma el doctor Callén.

COGNIVITRA, un projecte que combina l’atenció mèdica i les noves tecnologies

La manca d’un tractament efectiu que pugui modificar el curs de la malaltia, obre una oportunitat a les teràpies d’estimulació cognitiva, cada vegada amb més pes, fins al punt que s’utilitzen com a complement del tractament farmacològic més habitual. Aquests medicaments poden ajudar a frenar alteracions conductuals, com ara l’agressivitat i també poden millorar lleument els símptomes, tot i que no arriben a controlar la progressió de la malaltia.

En aquest escenari es va posar en marxa el projecte COGNIVITRA, a través d’un grup de professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu juntament amb l’Instituto Pedro Nunes i amb NeuroInova de Portugal, i el Centre National de Rééducation Fonctionnelle et de Réadaptation – Rehazenter de Luxemburg. El grup de recerca va desenvolupar un producte innovador i efectiu per a l’entrenament cognitiu i l’estimulació física, mitjançant l’ús de les TIC per integrar les acciones terapèutiques en dispositius i eines tecnològiques.

Es tracta d’un dispositiu connectat a una televisió que, mitjançant la creació d’un avatar propi i la detecció dels moviments del participant, permet als usuaris interactuar amb el dispositiu i anar resolent exercicis d’estimulació cognitiva, una hora al dia durant quatre setmanes. “Ens preocupava que la població acceptés de bon grat l’ús d’aquest dispositiu, sobretot tenint en compte que es tracta de persones grans, però els primers resultats estan sent satisfactoris”, apunta el doctor Callén, qui dona a conèixer el projecte i la seva evolució en una jornada organitzada per la Fundación ASMI a Zafra (Badajoz), en el marc d’aquest Dia Mundial.

Escola de Cuidadors: 16 anys acompanyant a més de 600 cuidadors

Així, l’any 2006 neix l’Escola de Cuidadors del SJD Hospital de Sant Boi, orientada a proporcionar a cuidadors no professionals: familiars, treballadors contractats per cuidar-los, voluntaris, etc., coneixements, tècniques i habilitats que els ajudin en la seva tasca diària envers les persones amb malalties neurodegeneratives de les quals es fan càrrec. I que, alhora, els hi permeti resoldre els dubtes més freqüents que poden tenir al voltant de la malaltia.

Es tracta d’un espai de participació i comunicació en què professionals de diferents especialitats i cuidadors intercanvien experiències i punts de reflexió. “Com a cuidador, primer has de conèixer el millor possible la malaltia i saber com evolucionarà, per després disposar de totes les eines per afrontar-ho”, explica el cap de Neurologia del SJD Hospital de Sant Boi.

L’acompanyament i la transmissió dels valors essencials de la cura, conceptes troncals de l’ADN de Sant Joan de Déu, són dos dels pilars de l’Escola. “Mentre no es trobi una solució, en malalties com les demències, la peça del cuidador és fonamental”, insisteix el Dr. Antoni Callén, qui confia veure, en els propers anys, el que seria un gran avanç: modificar el curs de la malaltia i frenar el procés degeneratiu.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search