La música terapèutica de “Ritmes en companyia” arriba al Centre Educatiu Els Til·lers

 a Projectes, Salut mental

Aquesta activitat, impulsada per la fundació Apropa Cultura, aporta als joves atesos beneficis com l’empoderament i la superació de l’estigma, i fomenta la inclusió social.

L’Èrik, un dels nois que hi ha participat, comparteix un testimoni positiu i enriquidor sobre aquesta experiència.

Facilitar l’accés a la cultura i a l’expressió musical a persones que conviuen amb un trastorn mental és l’objectiu principal del programa “Ritmes en companyia”, un taller de percussió organitzat per la fundació Apropa Cultura, del qual han pogut gaudir els joves atesos a la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Aquesta experiència té diversos beneficis per als participants, com ara reforçar els vincles entre ells, obrir-se a la improvisació, construir un sentit positiu de la identitat, superar l’estigma i empoderar-se alhora que aprenen a controlar les pròpies decisions.

L’èxit d’un programa vinculat a la comunitat

D’altra banda, “Ritmes en Companyia” potencia la inclusió social. Un bon exemple d’això ha estat la visita de músics de l’orquestra del Gran Teatre del Liceu a Els Til·lers, on van actuar. A la vegada, per finalitzar el taller, els joves van poder visitar el Conservatori del Liceu.

Aquest programa ha estat liderat pel musicoterapeuta Pau Gimeno, acompanyat de l’equip educatiu del centre, i ha tingut lloc durant el darrer trimestre de 2021. Donada la valoració tan positiva que n’han fet les noies i els nois, se n’impulsarà la continuïtat aquest 2022.

Una mostra de la satisfacció dels participants de “Ritmes en companyia” és el testimoni de l’Èrik, un jove de 20 anys atès en aquest dispositiu. A continuació, us compartim un text que ha elaborat per transmetre com ha viscut aquesta experiència.

Un testimoni en primera persona

“Està clar que molta gent no pot viure sense la música i és una eina genial per a poder-se expressar (sigui del gènere que sigui).

Fa qüestió d’uns mesos, ens van proposar de fer un taller amb música que es diu “Ritmes en companyia”, amb una persona que hi entén del tema, en Pau.

Els joves atesos a la Unitat Terapèutica del Parc Sanitari Sant Joan de Déu del Centre Educatiu Els Til·lers vam poder gaudir de 8 sessions d’aquest taller. Amb diferents instruments de percussió fèiem ritmes que, acompanyats d’altres dinàmiques, ens ajudaven a conèixer-nos més a nosaltres, com a grup i a nivell personal.

Com a tancament de l’activitat a dins la unitat, van venir dos estudiants d’un Grau Superior del Conservatori del Liceu, en Ferran (baix) i l’Artur (bateria). Ens van oferir un tastet del que feien, i jo amb la guitarra, vaig poder interpretar una cançó (‘Knocking on Heaven’s Door, de Bob Dylan). Va ser realment fantàstic poder disposar de música en viu i gaudir del talent d’aquests dos joves.

També es va organitzar una sortida per anar al Conservatori del Liceu per a visitar les instal·lacions i saber una miqueta més d’aquest món. El nostre guia va ser el Diego, que ens va portar de ruta per l’edifici. Els joves que van sortir van poder assistir a uns petits concerts de cambra que es fan cada dijous al matí.

En darrer lloc, cal afegir que aquesta experiència de contacte amb la música ajuda a moltes persones a connectar amb sensacions i emocions, i a poder-les evocar d’una forma artística i creativa.” 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search