La prevenció i l’atenció comunitària, prioritats del Parc Sanitari Sant Joan de Déu en el Dia Mundial de la Salut Mental

 a Dia Mundial, Salut mental

La Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari SJD aposta per un model d’atenció basat en la comunitat que fomenti la prevenció, l’acompanyament i la recuperació.

Sota el lema “Fem de la salut mental i el benestar per a tothom, una prioritat global”, la Federació Internacional de Salut Mental (WFMH) emmarca la temàtica per commemorar aquesta jornada de sensibilització i mobilització.

El Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d’octubre des del 1992, té per objectiu conscienciar sobre els problemes de salut mental al món i posar el focus en la necessitat d’una atenció a l’abast de tothom, que fomenti la promoció del benestar, la prevenció i la recuperació.

Enguany, la Federació Internacional de Salut Mental (WFMH) proposa el lema “Fem de la salut mental i el benestar per a tothom, una prioritat global” amb l’ànim d’augmentar els esforços com a societat per fer del món un lloc millor per a tothom, doncs es calcula que al voltant de 450 milions de persones d’arreu del món presenten un problema de salut mental.

La Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a aquesta efemèride promovent la importància de l’atenció a la salut mental des de la comunitat, a través d’un model comunitari que aposta per una intervenció propera, preventiva, empoderadora i enfocada a la recuperació, allà on la requereixen les persones.

La importància de la prevenció des de la comunitat

La pandèmia provocada per la Covid-19 durant els darrers dos anys i mig ha tingut importants conseqüències en la salut mental de les persones: el confinament, la incertesa, el trencament d’expectatives i rutines, l’aïllament social, la inestabilitat econòmica i laboral… són factors que han impactat en el benestar de la població, “provocant símptomes vinculats al malestar de viure, i que s’ha reflectit en un increment de les consultes per trastorn d’ansietat i depressió”, afirma el Dr. Joan Alvarós, director de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Aquesta situació ha posat de manifest la necessitat d’abordar la salut mental des de qualsevol àmbit de la vida i la importància de comptar amb serveis d’atenció que arribin a tota la ciutadania i que treballin la prevenció en la pròpia comunitat, com la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que promou un model d’atenció integral, tant en la comunitat com en l’entorn hospitalari quan és necessari, que ofereix un acompanyament a les persones al llarg de la vida, i que té també una llarga trajectòria en recerca per la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental.

En aquest marc de la prevenció, i a instàncies de l’increment de les autolesions i intents de suïcidi arran de la pandèmia, des del Departament de Salut s’ha posat en marxa el telèfon 061 per a casos de risc elevat de suïcidi, un projecte en què professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu també hi participen, junt amb altres 10 centres hospitalaris experts en l’atenció a la salut mental.

La salut mental i les polítiques socials

Més del 70% dels problemes de salut mental són deguts a situacions del nostre entorn, mentre que entre un 20 i un 30% es deuen a causes endògenes. Comptar amb un habitatge adequat, una feina, una situació social i econòmica suficient o un lleure saludable són factors que ens poden protegir de preocupacions i, per tant, de la possible aparició de símptomes de malestar, que poden desencadenar en problemes de salut mental. En aquesta línia, el Dr. Alvarós afirma que “en aquests casos la política social és clarament preventiva”.

Quan parlem “trastorns crònics, aquestes polítiques són absolutament imprescindibles, com per exemple persones que necessiten un suport a la llar, un recurs residencial o un acompanyament individualitzat”.

Activitats al Parc Sanitari Sant Joan de Déu

Per commemorar aquesta jornada, com cada any, des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’organitzen un seguit d’activitats programades en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, que es portaran a terme durant tot el mes d’octubre des dels diferents dispositius de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari.

Entre les activitats es trobem algunes de caràcter intern, dirigides a les persones ateses i a professionals, i d’altres que són obertes a tota la ciutadania del territori, amb l’ànim de contribuir a la lluita contra l’estigma i l’aliança amb la comunitat.

Per exemple, una exposició artística d’obres creades per usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) i el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Viladecans. A Cornellà, el Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) dinamitzarà una activitat de vòlei adaptat. A Castelldefels el Parc participa en l’organització d’una caminada popular i una activitat de ioga.

Una xerrada sobre salut mental i còmic a Ripollet o una fira a Gavà amb diferents estands d’informació, sensibilització i venda de productes solidaris, són altres de les propostes comunitàries per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental arreu del territori.

El mateix dilluns dia 10, a la sala d’actes del SJD Hospital de Sant Boi (4a planta) es durà a terme la xerrada “Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) i gènere”, de 13.30 a 14.30 hores, dirigida tant a professionals com a la ciutadania, amb la neuropsicòloga Elena Huerta i l’activista Raquel Montllor.

Es pot consultar el conjunt d’activitats organitzades en el següent enllaç al calendari.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search