La promoció de l’educació sexual i el diagnòstic precoç, claus per combatre les malalties de transmissió sexual

 a dia europeu, Institució
  • El Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Boi, entrevistat a Ràdio Sant Boi amb motiu del Dia Europeu de la Salut Sexual

  • De Brito destaca que cada dia, al voltant d’un milió de persones al món, són diagnosticades d’una infecció de transmissió sexual

 

El passat 14 de febrer, el Dr. Vicens Díaz de Brito, cap de malalties infeccioses de l’Hospital de Sant Boi va ser entrevistat a Ràdio Sant Boi amb motiu del Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva. Una jornada que té per objectiu conscienciar i sensibilitzar sobre la necessitat d’adquirir i mantenir hàbits sexuals saludables.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, quan parlem de salut sexual no només ens referim a l’absència de qualsevol malaltia en aquest àmbit, sinó que ens centrem en l’acostament a la sexualitat i a les relacions sexuals, des d’una vessant respectuosa i positiva. En aquest sentit, el doctor Vicens Díaz de Brito subratlla la importància de reivindicar el dret a poder expressar lliurement la sexualitat i de garantir una educació sexual que permeti promoure el benestar físic i psicològic de totes les persones.

 

La prevenció i l’educació sexual, fonamentals ja des de l’escola

En aquesta línia, destaca la importància d’afavorir una sexualitat i afectivitat saludables des de les escoles, instituts i universitats per evitar el contagi de les infeccions de transmissió sexual (ITS). Alhora, recorda que el contagi es produeix mantenint relacions sexuals sense la protecció adequada amb persones portadores d’ITS. I afegeix, que moltes vegades, aquestes infeccions no donen símptomes, fins que es troben en un estadi evolutiu avançat. De Brito posa èmfasi en la importància del diagnòstic precoç per tal d’evitar complicacions futures i tallar la cadena de contagis, per exemple, la clamídia i el gonococ que, en el cas de les dones, poden afectar a les trompes de manera permanent i provocar, a la llarga, futurs problemes de fertilitat.

D’altra banda, Díaz de Brito també insisteix en la necessitat de l’ús de mesures de protecció com ara els mètodes anticonceptius, perquè moltes persones no són conscients del risc de no utilitzar-ne. Alhora, recomana la visita a un centre d’ITS, a una unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) o al metge de capçalera per a una valoració en cas de l’exposició a situacions de risc.

Durant l’entrevista al programa “Dies de Ràdio” de Ràdio Sant Boi, de Brito també ha recordat que qualsevol persona pot acudir sense cita prèvia a la seva consulta,  de 9  a 11 hores o bé enviar un correu electrònic a: servei.infeccions@pssjd.org,  trobarà tot tipus de suport per tal de detectar, tractar i aconsellar sobre mètodes preventius relacionats amb qualsevol malaltia de transmissió sexual.

En darrer terme, el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Boi ha fet balanç de la incidència de la covid-19, destacant que “ens trobem en una situació semblant a la que teníem abans de Nadal” i que “hem après a viure amb la covid-19, però no ens podem relaxar”. Per aquest motiu, recomana continuar amb els protocols que les autoritats sanitàries han establert fins ara i aconsella la vacunació a tota la població, per tal d’aconseguir aturar la pandèmia.

Si voleu escoltar l’entrevista completa, visiteu aquest enllaç. (A partir del minut 16)

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search