La Setmana Mundial de la Lactància posa en relleu tots els beneficis de l’alletament matern per al nadó, la mare i també per al planeta

 a Institució
  • Aquest any, la cita se centra en l’impacte de l’alimentació infantil en el medi ambient i el canvi climàtic
  • El Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’uneix a aquesta commemoració com a centre que fomenta la lactància materna, entre altres, a través del taller d’alletament impulsat per l’Hospital de Sant Boi

De l’1 al 7 d’agost se celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna, instaurada  per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i Unicef l’any 1992. Una cita que aquest 2021 porta per lema “Donar suport a la lactància materna contribueix a un planeta més saludable” i que posa el focus, així, en l’impacte de l’alimentació infantil en el medi ambient i el canvi climàtic. En aquest sentit, l’alletament matern és un acte ecològic, un recurs renovable i gratuït, la petjada hídrica del qual és totalment insignificant.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a aquesta commemoració amb l’objectiu de “visibilitzar la lactància materna, donar informació a les dones, mostrar tots els recursos que tenen a l’abast i posar sobre la taula, també, les dificultats amb què es poden topar en donar el pit”, explica Clara Garcia Terol, llevadora i supervisora de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital de Sant Boi.

Els avantatges de l’alletament matern per a la mare i el bebè

Sobre els beneficis d’aquest tipus de lactància, Garcia Terol detalla que “la llet materna és l’aliment per excel·lència per al nadó. És natural, gratuïta i s’adapta a les necessitats del bebè i a cada etapa del seu desenvolupament. A més, reforça el seu sistema immunitari i el vincle amb la mare”.

D’altra banda, també s’ha demostrat que la lactància materna és beneficiosa per a la dona, perquè, a curt termini contribueix a “una disminució del sagnat postpart i a una millor recuperació en aquesta etapa”, a banda de prevenir patologies en el futur com ara “l’osteoporosi, malalties degeneratives, o els càncers de mama o cèrvix”.

 

Taller d’alletament al Parc Sanitari Sant Joan de Déu

Un dels recursos que el Parc Sanitari Sant Joan de Déu posa a l’abast de les mares que donen a llum a l’Hospital de Sant Boi és el taller d’alletament, un espai on, cada dilluns i dimecres al matí, un grup de mares amb els seus nadons pot aprendre sobre lactància materna, i compartir preguntes i inquietuds respecte a aquest procés “que és canviant i que gairebé cada dia o cada setmana requereix saber coses noves”, apunta Rebeca Heras Trejo, infermera assessora en lactància materna.

Per un altre costat, el taller d’alletament busca la manera d’implicar les parelles de les mares en aquest procés. Per fer-ho, un cop al mes, es realitza una sessió de videotrucada amb elles, on poden compartir com estan vivint la trobada amb el nadó i l’experiència amb la lactància. “Ells també necessiten que els diguin que el seu paper és fonamental i que són un suport molt important per a les mares”, assenyala Rebeca Heras.

Mites, prejudicis o influència de l’entorn més pròxim són alguns dels entrebancs amb què es troben les mares lactants i que poden acabar fent trontollar la lactància. És per això que el taller d’alletament del Parc Sanitari Sant Joan de Déu proporciona a les dones informació de primera mà, amb professionals formades i amb coneixements específics d’aquest àmbit, així com de l’etapa del postpart i de la criança, perquè les assistents puguin resoldre tots aquells dubtes que els puguin sorgir.

Amb tot, Clara Garcia Terol destaca que “s’ha d’empoderar les dones en la decisió d’alletar, que elles siguin les que decideixin finalment com volen dur a terme la lactància i fer-los veure que no té per què ser una carrera d’obstacles, fet que sovint ho sembla per pressions externes o altres dificultats que els imposa la societat actual”.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search