La teràpia amb gossos com a eina de recuperació en trastorns mentals
Aquesta iniciativa, que contribueix a millorar aspectes com la comunicació i la vinculació entre persones usuàries i professionals, es desenvolupa a la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària i al Servei de Rehabilitació Comunitària de Ciutat Vella, dispositius de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
S’ha demostrat que quan els gossos participen en una intervenció terapèutica amb persones amb problemes de salut mental, aquestes la perceben com a agradable i poc invasiva, fet que implica que millorin aspectes com la comunicació, l’autoestima o la gestió de les emocions. Sota aquesta premissa, alguns dispositius del Parc Sanitari Sant Joan de Déu han posat en marxa activitats de canoteràpia, que fins ara han tingut molt bona acollida.
Millores en l’autoestima en joves amb anorèxia i bulímia
La Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària ha posat en marxa aquesta activitat en què, cada dimecres durant dues hores, 16 usuàries, de les quals la meitat són menors d’edat, participen en sessions a càrrec de l’empresa Entrelazadogs, on les acompanyen dues psicòlogues i tres gossos.
En aquestes trobades, fan jocs i tallers que els permeten “trencar el pensament obsessiu que tenen a causa de la patologia que experimenten, i que les fa estar pendents de les calories o de voler estar sempre en moviment”, detalla José Miguel Ortiz, supervisor d’infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Per un altre costat, la presència dels gossos proporciona un ambient distès, de relaxació, cosa que afavoreix una millor adherència i motivació respecte a la teràpia. Sobre això, Ortiz explica que l’activitat “és una novetat molt gran, amb què les noies somriuen de forma natural, deixen de banda el trastorn per una estona i estableixen bones sinergies amb el grup”, cosa que “els fa guanyar autoestima, treballar en equip i evitar l’hermetisme”.
Per la seva banda, Mireia Bosch, psicòloga d’Entrelazadogs, comenta que “les sessions estan servint per desmuntar prejudicis, com ara que les noies no han de ser perfectes, es poden equivocar i tenir creences errònies sobre elles mateixes”.
Més autonomia per a persones amb trastorns mental severs
D’experiència en aquest àmbit també en tenen al Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Ciutat Vella (Barcelona), on ja van per la tercera edició de teràpia amb gossos amb el col·lectiu Al Perro Verde. En aquest cas, s’adreça a un grup de 12 persones amb trastorn mental sever, que setmanalment fan una intervenció comunitària a través de passejades i de l’aprofitament dels recursos de l’entorn, amb cans pel Parc de la Ciutadella i l’Arc de Triomf, de la mà de tècnics, professionals del Parc i voluntaris de l’entitat.
Segons la doctora Berta Garcia de Miguel, coordinadora del SRC, els objectius prioritaris d’aquesta iniciativa són “millorar les habilitats socials en l’entorn comunitari, augmentar el grau d’adaptació i d’autonomia, crear un vincle afectiu amb els animals i el grup, i promoure l’activitat física”.
Garcia de Miguel afirma que la canoteràpia “és un facilitador potent per a la recuperació dels usuaris” i apunta que durant les sessions “se senten en pau, segurs i tenen ganes de repetir l’activitat”.
Els dos professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu coincideixen a explicar que “el vincle que s’estableix amb els gossos ajuda les persones ateses a sentir-se més relaxades, a expressar-se de forma més fluida, i permet als professionals treballar aspectes relacionats directament amb la rehabilitació psicosocial”.