La Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH de l’Hospital de Sant Boi consolida un model d’atenció que millora la qualitat de vida de la persona atesa, apostant per la investigació

 a Dia Mundial, Hospital de Sant Boi, Uncategorized

El centre és l’únic d’àmbit comarcal a Catalunya que té en marxa dos assajos clínics per provar l’eficàcia de fàrmacs innovadors.

Des que es va crear el 2016, aquest servei atén persones de Sant Boi de Llobregat i de localitats veïnes com Sant Vicenç dels Horts o Santa Coloma de Cervelló.

Aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, es commemoren 40 anys de suport i respostes a les persones afectades pel virus.

A Catalunya, segons dades del departament de Salut, s’estima que unes 33.000 persones viuen amb el VIH i “un 40% dels casos tenen un diagnòstic tardà”, explica el doctor Vicenç Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Boi.

A escala global, segons Díaz de Brito, els grans desafiaments de la lluita contra la sida són “el diagnòstic ràpid, millorar l’accés al tractament antiretroviral i assolir una càrrega viral indetectable”. Ho recorda amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que es commemora aquest dimecres, 1 de desembre.

Díaz de Brito està al capdavant de la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH de l’Hospital de Sant Boi, que es va crear el 2016 i que és el centre de referència per a persones provinents del mateix municipi i de localitats properes com són Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts o Torrelles de Llobregat.

Atenció pròxima i recerca pionera  

En l’opinió del doctor, un dels èxits del servei de l’Hospital de Sant Boi és que a diferència de “les unitats clàssiques dels anys 90, massificades, en centres grans i en zones apartades —cosa que afavoria l’estigma social—, la nostra és una consulta gairebé ambulatòria, pròxima, formada per un metge, una infermera i una farmacèutica; amb un model que se centra a millorar la qualitat de vida de la persona atesa i en el fet que la malaltia no sigui una xacra en la seva vida quotidiana“.

Per un altre costat, el centre hospitalari és l’únic d’àmbit comarcal a Catalunya que té en marxa assajos clínics relatius a nous tractaments. D’una banda, amb un elevat nombre de pacients s’està estudiant medicació Long Acting, un fàrmac injectable que s’administra cada dos mesos; d’altra, s’està avaluant una nova medicació antiretroviral amb un prometedor mecanisme d’acció que, en cas que la investigació evolucioni correctament, podria millorar notablement la qualitat de vida dels usuaris. Uns treballs que tenen per objectiu “reduir al màxim les visites mèdiques, i aconseguir que prendre la medicació suposi el mínim esforç i proporcioni la màxima eficàcia”, assenyala Díaz de Brito.

Els casos de VIH repunten després del confinament

“Després del confinament, comencem a veure de nou pacients infectats per VIH i altres malalties de transmissió sexual”, apunta el doctor, qui subratlla que “el grup que té més risc d’encomanar-se és el d’homes que tenen sexe amb altres homes”.

En aquest sentit, la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH de l’Hospital de Sant Boi és un dels 20 centres autoritzats a Catalunya per l’ús de la PrEp, una teràpia destinada a grups d’elevat risc i que consisteix a prendre una pastilla diària, sense pràcticament cap efecte advers. En aquesta línia, el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Boi, des dels seus inicis, ha abordat la prevenció, el control i l’atenció al virus de la immunodeficiència humana, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques en concordança amb el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 del CatSalut, un full de ruta que recull les propostes de les entitats comunitàries, els professionals, la ciutadania i l’administració catalana.

Vicens Díaz de Brito també detalla que superar l’estigma cap a les persones amb VIH i sida continua sent una assignatura pendent a la societat: “Segueix sent un tema tabú i, sovint, hi ha por de parlar-ne obertament en espais com són les escoles i instituts, per si es normalitzen determinades pràctiques” i remarca que avui dia “la sida ha esdevingut una malaltia crònica, i l’esperança de vida d’algú que té la patologia és gairebé la mateixa que la d’una persona que no la té, fins i tot, més elevada que aquells que experimenten hipertensió o diabetis”.

  • En aquest enllaç, podeu sentir l’entrevista sobre el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida que el Dr. Vicens Díaz de Brito va fer el 29 de novembre a Ràdio Sant Boi.
Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search