L’Equip d’Atenció Psicosocial (EAPS) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu fa balanç de l’impacte emocional de la covid-19

 a Institució

Els psicòlegs que formen part de l’EAPS han treballat en equips multidisciplinaris per donar suport a professionals i pacients dels hospitals de Sant Boi, Viladecans i Bellvitge. 

L’equip ha atès gairebé 200 persones afectades per la covid-19 des de l’inici de la pandèmia. 

La tasca dels psicòlegs de l’EAPS del Parc Sanitari Sant Joan de Déu és proporcionar atenció emocional i social a pacients amb malalties cròniques i avançades, en el marc d’un programa creat per l’Obra Social “La Caixa” el 2009, dins l’estratègia de cures pal·liatives del Sistema Nacional de Salut.

Acostumats a casos de difícil maneig, relatius a episodis de final de vida, amb la pandèmia de la covid-19 aquests professionals s’han trobat amb situacions encara més complexes respecte de les que ja atenien habitualment. Factors com la particular situació d’aïllament dels pacients, l’alt risc de contagi de la malaltia o les dificultats de garantir un comiat entre els malalts i les seves famílies, els han suposat reptes dia rere dia.

En total, l’equip ha atès 84 persones amb covid-19 i 108 familiars, i ha seguit atenent pacients que es troben en situació de final de vida a causa d’altres malalties, més enllà del coronavirus.

A banda de la tristesa, l’emoció principal que els ha traslladat la població atesa ha estat en forma d’agraïment: “És el que més ens ha sostingut com a equip. Hem vist situacions duríssimes, que ens han deixat tocats i que fins i tot ens han fet plorar, però alhora se’ns ha donat les gràcies de mil maneres diferents, per part de familiars i de la comunitat en general, i això ha estat molt sorprenent”, expressa Bernat Carreras, psicòleg clínic i coordinador de l’EAPS del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Atenció presencial i telemàtica en tres hospitals

Els professionals de l’EAPS han hagut de capgirar les seves rutines de feina i treballar alineats en equips multidisciplinaris per continuar oferint una atenció integral a l’Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, però també a l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans, centres on aquest equip proporciona atenció psicosocial.

Carreras apunta quins han estat els focus principals de treball des de l’inici de la pandèmia: “L’atenció emocional del pacient amb covid-19 al final de la vida; l’acompanyament als familiars, que tenen molta angoixa, i als quals, segons el protocol de cada centre, els permetem fer una visita o els sostenim telemàticament; el suport als professionals i, en la vessant comunitària, la creació i difusió d’informació divulgativa sobre qüestions com el dol o la comunicació de males notícies”.

Ajuda i suport a través d’eines digitals

La pandèmia ha accelerat l’ús de la teleassistència, i bona part de la feina vinculada a l’atenció psicosocial ha estat per via telemàtica. Al Servei d’Interconsultes de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge, la psicòloga Itziar Riera ha teletreballat des de casa i ha realitzat acompanyament a professionals del centre que han estat en primera línia. També ha fet seguiment de processos de dol a familiars de persones que han mort per covid-19. Des de principis de maig, Riera ha començat a fer atenció presencial a l’Hospital de Bellvitge amb pacients amb coronavirus. La psicòloga detalla que “tot i que és sorprenent el que es pot arribar a fer mitjançant la tecnologia, hi ha una part de calidesa, d’humanitat, que es perd si no tens la persona al costat”.

A l’Hospital de Viladecans, Bárbara Franesqui també ha hagut d’adaptar-se a marxes forçades a l’atenció telemàtica. La psicòloga de l’EAPS ha atès pacients a qui ja visitava en aquest centre hospitalari de forma ambulatòria, i ha acompanyat, en processos de dol, familiars de víctimes de la covid-19. A més, ha proporcionat assistència als professionals de l’hospital, que “han viscut canvis de rol molt importants, un nivell d’estrès altíssim, molta por de contagiar-se i també de contagiar les seves famílies en tornar a casa”, assenyala Franesqui.

Passat el pic de la pandèmia, Bernat Carreras valora com ha viscut l’equip de l’EAPS aquests mesos d’intensa activitat: “Sobretot als inicis, en una situació excepcional com la que hem viscut, dubtes de si has sabut fer les coses bé. Però ara tinc el convenciment que l’organització on treballo vetlla per la vessant humana, amb un equip que té cura del benestar físic i emocional de les persones, i que ha afavorit que els pacients que ens han deixat tinguessin un comiat amb els seus éssers estimats. Fins i tot si hi ha una altra onada de contagis, me’n duc el compromís que podem garantir que les persones tinguin una mort digna”.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search