L’experiència del Parc Sanitari SJD a la I Jornada de Bones Pràctiques en Quality Rights i hospitalització en salut mental

 a Jornades, Salut mental, Uncategorized

El Dr. Antoni Serrano i l’infermer Jose Miguel Ortiz van presentar les accions implementades per reduir les mesures restrictives, una de les seleccionades pel comitè científic de la jornada per la seva rellevància.

Quatre palanques pròpies per fer camí cap a la contenció zero: no aplicar mesures restrictives, canvis estructurals, formació dels professionals i projecte de compra pública innovadora Hospital lliure de subjeccions.

El Parc Sanitari SJD va ser el primer hospital a nivell estatal en rebre el 2019 l’acreditació Libera-Dignos, que reconeix el paper capdavanter en reduir quasi per complet l’ús de les contencions mecàniques.

El passat mes de juny es va celebrar la I Jornada de Bones Pràctiques en Quality Rights i Hospitalització en Salut Mental, organitzada pel Pacte Nacional de Salut Mental, del Departament de la presidència, i pel Pla Director de Salut Mental i Addiccions, del Departament de Salut. Un espai on es van compartir coneixements i exemples de bones pràctiques reconegudes pel QualityRights, l’instrument de qualitat i drets de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dissenyat per avaluar i millorar la qualitat i els drets humans en els establiments i serveis de salut mental i de suport social

El Dr. Antoni Serrano, director de l’SJD Xarxa de salut Mental, i Jose Miguel Ortiz, supervisor d’infermeria de l’SJD Xarxa de Salut Mental – Sant Joan de Déu Numància, van presentar la bona pràctica de reducció de contencions mecàniques a les unitats d’aguts i subaguts d’hospitalització psiquiàtrica del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la seva implementació, una de les seleccionades pel comitè científic de la jornada per la seva rellevància.

Serrano i Ortiz van explicar el procés d’implementació de diferents accions que s‘han anat aplicant al llarg dels últims 15 anys per reduir les mesures restrictives en salut mental, aportant millores en la relació terapèutica i en la satisfacció d’usuaris i professionals.

En la mateixa taula també hi van participar presentant bones pràctiques els Dr. Jorge Cuevas i Blas Blánquez, i el moderador Bernat Carreras, tots tres excompanys del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Quatre motors per assolir el model de contenció zero

Les Unitats d’Aguts i Subaguts de Psiquiatria al Parc Sanitari Sant Joan de Déu han adoptat mesures orientades a la prevenció i alleugeriment dels episodis, sense la necessitat d’haver de recórrer a subjeccions, prioritzant els processos terapèutics que posen el benestar emocional i el respecte dels drets de les persones al centre. El conjunt d’accions se sustenten en la implementació de quatre palanques de canvi per fer camí cap a la contenció zero.

D’una banda, basats en els valors de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, sensibilitzats amb promoure consciencia de no aplicar mesures restrictives a través de la hospitalitat, l’humanisme, el respecte, la responsabilitat i la qualitat. En segon lloc, facilitant canvis estructurals creant unitats segures i preparades per treballar en la prevenció i control de les conductes de risc amb seguretat. La tercera palanca rau en la importància de la formació dels professionals en tècniques de desescalada i, en quart lloc, la implementació, a través de la compra pública innovadora, d’un projecte de subvenció europea d’Hospital lliure de subjeccions.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha estat el primer hospital a nivell estatal en rebre el 2019, l’acreditació Libera-Dignos, concedida per la Fundación Cuidados Dignos, que reconeix el paper capdavanter en reduir quasi per complet l’ús de les contencions mecàniques.

Una jornada amb referents internacionals

La jornada, que tenia per objectiu donar a conèixer les experiències de bones pràctiques tant al nostre territori com en l’àmbit internacional, va comptar amb Devora Kestel, directora del departament de Salut Mental i Abús de Substàncies de l’OMS, així com amb els professors Thomas Emmeneger i Alan Simpson, referents internacionals en programes de portes obertes i gestió de riscos en l’hospitalització psiquiàtrica.

Quality Rights
Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search