L’Institut de Salut Carlos III finança un assaig clínic sobre la fibromiàlgia
L’estudi, liderat pel Dr. Juan Vicente Luciano, psicòleg i investigador, i el Dr. Antoni Rozadilla, del Servei de Reumatologia de l’Hospital de Sant Boi, contribuirà a ampliar els coneixements sobre la patologia.
L’Institut de Salut Carlos III finançarà amb 270.811 euros el projecte Innova – Effectiveness, cost-utility and neurobiological effects of low-dose naltrexone in patients with fibromyalgia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Aquesta concessió s’emmarca en la Convocatòria d’Assaigs Clínics Independents, altament competitiva i de la qual només 30 projectes d’àmbit estatal han rebut finançament.
L’assaig presentat pel grup de recerca en Fibromiàlgia i Dolor Crònic (Grup Àgora) està liderat pel Dr. Juan Vicente Luciano, psicòleg i investigador Miguel Servet, i el Dr. Antoni Rozadilla, cap del Servei de Reumatologia de l’Hospital de Sant Boi.
En què consisteix el projecte Innova?
La fibromiàlgia és una patologia complexa caracteritzada per un dolor crònic musculoesquelètic que provoca fatiga, dificultats cognitives, alteracions del son, trastorns de l’estat d’ànim i ansietat. Afecta, especialment, les dones d’entre 40 i 50 anys, i causa un gran impacte en la seva qualitat de vida.
En l’actualitat no existeix cap tractament que curi la fibromiàlgia i els medicaments per tractar-la no han ofert resultats del tot positius.
Sobre el grup de recerca Àgora
Pel que fa als fàrmacs, diversos estudis pilot realitzats pel Dr. Jarred Younger de la Universitat d’Alabama (USA) indiquen que la Naltrexona en dosis baixes podria tenir efectes antiinflamatoris i analgèsics.
El grup de recerca Àgora té expertesa en l’anàlisi de l’efectivitat i el cost-utilitat de diversos tractaments farmacològics i no farmacològics per a la fibromiàlgia. En aquest context, el projecte Innova permetrà, per primera vegada, ampliar de forma significativa l’escàs coneixement actual sobre l’efectivitat i cost-utilitat de la Naltrexona a dosis baixes, així com els seus mecanismes neurobiològics en un assaig clínic aleatoritzat. Hi participaran 120 pacients amb fibromiàlgia: 60 seran tractats amb Naltrexona en dosis baixes i 60 amb Placebo.
L’estudi pot ajudar, en un futur, a desenvolupar noves estratègies terapèutiques en dolor crònic i fibromiàlgia, i a ampliar els coneixements d’aquesta patologia.