L’investigador Joan Domènech visita Ràdio Sant Boi per parlar d’un estudi que determina que la soledat és un dels principals desencadenants de la depressió

 a Institució

La probabilitat que una persona que viu en situació de soledat desenvolupi una depressió és cinc vegades més alta que una que no té aquest tipus de sentiment.

Aquest és la principal conclusió que es desprèn de l’estudi publicat a la revista Journal of affective disorders, liderat pel doctor Joan Domènech. El sociòleg i investigador del grup de recerca “Epidemiologia dels trastorns mentals i l’envelliment” del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha visitat aquest dilluns Ràdio Sant Boi per explicar els resultats de la recerca.

La investigació que s’ha dut a terme parteix de mostres representatives d’altres estudis anteriors que ja demostren que la soledat està relacionada amb el desenvolupament de trastorns mentals com la depressió o l’ansietat, i, alhora,  de resultats del projecte MindCovid en el qual ha participat aquest grup d’investigadors, i que estudia l’impacte de la covid-19 en la salut mental de la població.


L’afectació de la pandèmia de la covid-19 en la salut mental dels joves

En aquest sentit, la pandèmia de la covid-19, ha agreujat la salut de la ciutadania,  especialment durant el confinament, sent els joves entre 18 a 34 anys, els que presenten una prevalença de depressió superior al 15%, un 50% més alta que la de la població de més de 50 anys.

Unes dades, com apunta el sociòleg Joan Domènech, que no els han sorprès perquè les mesures per a la contenció de la covid-19 ja feien preveure que tindrien conseqüències en la salut mental de la ciutadania, degut a la dificultat per a relacionar-se.

Aquesta prevalença en els joves es pot explicar segons el sociòleg, perquè “tenen unes necessitats relacionals diferents com ara un contacte més freqüent i variat que altres grups poblacionals. Però alhora, ha pogut influir el fet que hagin estat més perjudicats per factors com la pèrdua de feina o de poder adquisitiu”.

D’altra banda, l’investigador recomana que davant l’interès i preocupació creixent de la població vers la salut mental “s’ha d’informar de forma veraç i conscienciar de la necessitat de cuidar no només la d’un mateix, sinó també la dels altres. Tots podem fer més, a vegades només cal mirar al nostre voltant”. Aquest estudi vincula soledat i depressió, una relació que es manté, però si hi ha més casos de soledat n’hi ha més de depressió.

Domènech explica que, tot i que s’han avaluat altres factors de risc, la soledat és el predictor més potent de la depressió, per sobre d’altres condicionants com les variables socioeconòmiques o una xarxa de contactes molt limitada.

En darrer terme, l’investigador assenyala la importància de les campanyes preventives en salut mental, és a dir, oferir assistència psicològica a les persones que se senten soles per superar aquesta soledat, però també destaca la importància d’altre tipus d’intervencions, per tal que aquestes persones puguin mantenir unes relacions socials satisfactòries.

Per escoltar l’entrevista completa, feu clic en aquest enllaç

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search