L’OMS impulsa noves eines digitals per deixar de fumar amb motiu del Dia Mundial sense Tabac

 a Dia Mundial

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’uneix a aquesta jornada que se celebra cada 31 de maig per reivindicar tots els beneficis d’una vida sense fum.

A tot el món, al voltant de 780 milions de persones asseguren voler deixar de fumar. Malauradament, no tothom té accés a les eines que poden ajudar a superar l’addicció al tabac. Per aquest motiu, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) llença una campanya d’abast global, coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac 2021, amb el lema “Comprometeu-vos a deixar de fumar”.

La iniciativa té un any de durada i pretén donar suport a 100 milions de persones mitjançant diversos projectes i solucions digitals.

Per un altre costat, la pandèmia del coronavirus SARC-CoV-2 ha provocat que milions de persones consumidores de tabac a tot el món hagin pres la decisió de deixar de fumar, tot un repte que se suma a l’estrès social i el context de crisi econòmica actuals.

Beneficis immediats i a llarg termini

Per conèixer els beneficis de deixar de fumar, només cal recordar algunes xifres: després de només 20 minuts d’abandonar l’hàbit, la freqüència cardíaca disminueix; en un termini de 12 hores, el nivell de monòxid de carboni a la sang es normalitza; en un període de 2 a 12 setmanes, la circulació millora i la funció pulmonar augmenta.

A més, passats 1-9 mesos, la tos i la falta d’aire disminueixen; entre els 5 i els 15 anys, el risc d’ictus es redueix al d’un no-fumador; després de 10 anys, la taxa de mortalitat per càncer de pulmó és aproximadament la meitat que la d’un fumador i passats 15 anys, el risc de malalties del cor és el d’un no-fumador.

Per tot plegat, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a aquesta jornada que reivindica les propietats d’abandonar l’hàbit tabàquic i que proposa un estil de vida saludable que afavoreixi el benestar tant físic com mental.

Eines digitals per abandonar l’hàbit

L’OMS s’ha associat amb empreses tecnològiques com Facebook, Whatsapp o Soul Machines per crear noves solucions per deixar de fumar que permeten, entre d’altres coses, que les persones accedeixin gratuïtament a l’assessorament digital. Destaquen el muntatge de xats robotitzats i professionals de la salut que atenen en línia, l’enviament de missatges gratuïts sobre com deixar de fumar directament als telèfons mòbils dels usuaris de tabac registrats o la creació de Florencia, una assessora-robot virtual basada en la intel·ligència artificial, capaç de crear plans personalitzats per deixar de fumar.

Aquestes i altres eines globals i regionals es desplegaran com a part de la campanya del Dia Mundial sense Tabac 2021, jornada en què es fa èmfasi, de nou, que els serveis de cessació forts milloren la salut, salven vides i estalvien diners.

Deixar de fumar salva vides!

L’OMS celebra el Dia Mundial sense Tabac des del 1988 amb l’objectiu de centrar l’atenció general en el problema que representa el consum de tabac per a la salut pública i protegir les generacions futures del consum de tabac, que actualment mata quasi sis milions de persones arreu del món, més de sis-centes mil de les quals són fumadores passives.

Consulteu petits consells pràctics, guies, 061 Salut Respon, etc., en el següent enllaç.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search