L’SJD Hospital de Sant Boi aposta per les teràpies d’estimulació cognitiva com a tractament complementari clau per al tractament de l’Alzheimer

 a Colabora - ActualitatColabora, Dia Mundial, SJD Hospital de Sant Boi

El 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia de caràcter neurodegeneratiu amb una alta prevalença en la població entre els 80 i els 85 anys

L’innovador projecte COGNIVITRA, liderat per professionals del Parc Sanitari SJD, ha avançat durant 2023 en la fase de validació amb professionals assistencials i està a punt per presentar-ne els resultats

El Servei de Neurologia de l’SJD Hospital de Sant Boi ha incorporat a l’equip Gemma Colomé, que donarà suport en la recerca de malalties neurodegeneratives al Parc Sanitari SJD

L’Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa més freqüent en la nostra societat, i una de les formes de demència més comunes al món. La seva prevalença, lligada directament amb l’edat, implica un deteriorament cognitiu, amb una disminució de les funcions intel·lectuals, i una discapacitat important, junt amb un elevat grau de dependència, que interfereix directament en la capacitat de la persona afecta per realitzar la seva vida diària.

Segons dades oficials, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que l’any 2030 hi haurà 75 milions de persones afectades per malalties que causen demència, una xifra que augmentarà fins als 132 milions de persones l’any 2050. A escala estatal, segons dades publicades per la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), més de la meitat dels casos de demència diagnosticats a Espanya (el 3% de la societat) són d’Alzheimer, un percentatge que augmenta cada any a una mitjana de 40.000 nous casos anuals.

En aquest context, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma avui 21 de setembre a la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, amb la finalitat de donar a conèixer la malaltia, l’impacte que suposa per a l’entorn familiar de la persona diagnosticada i, alhora, per recordar com és d’important el suport i l’empatia de la societat, dels agents implicats, les institucions i els organismes oficials.

L’aposta per les teràpies d’estimulació cognitiva: el cas COGNIVITRA

Fins al dia d’avui, l’Alzheimer no compta amb un tractament efectiu que pugui modificar, combatre o detenir el curs de la malaltia. Aquesta situació ha potenciat, especialment en els últims anys, l’aparició de teràpies d’estimulació cognitiva, com a complement als tractament farmacològics més habituals.

Fruit d’aquesta casuística neix el febrer de 2019 COGNIVITRA, un projecte que combina l’atenció mèdica i les noves tecnologies, i ho fa de la mà d’un grup de professionals del Parc Sanitari SJDl, juntament amb l’Instituto Pedro Nunes i amb NeuroInova de Portugal, i el Centre National de Rééducation Fonctionnelle et de Réadaptation – Rehazenter de Luxemburg. COGNIVITRA és un dispositiu connectat a un monitor que, mitjançant la creació d’un avatar propi i la detecció dels moviments del participant, permet als usuaris interactuar amb el dispositiu i anar resolent exercicis d’estimulació cognitiva, segons la pauta marcada pel seu metge.

Un cop superada una primera fase de prova amb usuaris, durant el 2023 es va iniciar la fase de validació amb professionals assistencials. ‘L’opinió dels professionals és clau per a nosaltres per saber si el dispositiu té un ús fàcil, intuïtiu i és d’utilitat per a les persones amb Alzheimer, i els resultats que hem obtingut són satisfactoris’, explica el Dr. Antoni Callén, investigador principal i cap del Servei de Neurologia de l’SJD Hospital de Sant Joan de Déu, que donarà a conèixer els resultats entre els professionals del Parc Sanitari SJD el pròxim mes d’octubre.

Creix el grup de recerca del Servei de Neurologia de l’SJD Hospital de Sant Boi

En el marc del Dia Mundial de l’Alzheimer, des del Parc Sanitari SJD donem a conèixer la recent incorporació de Gemma Colomé com a tècnica d’investigació al Servei de Neurologia de l’SJD Hospital de Sant Boi. Colomé, amb formació específica en biotecnologia i genètica, se suma a l’equip per donar suport en la recerca de malalties neurodegeneratives, com és el cas de l’Alzheimer.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search