L’SJD Hospital de Sant Boi col·loca per primera vegada una bomba d’insulina a una persona amb diabetis tipus 1
La col·locació d’aquest dispositiu suposa un major control del sucre i una millora substancial en la qualitat de vida de les persones diabètiques.
Als hospitals comarcals no és gaire habitual que s’ofereixi la seva col·locació, tot i que en els últims temps cada cop estan tenint més presència.
L’SJD Hospital de Sant Boi ha col·locat per primera vegada un infusor de nansa tancada, popularment coneguda com a ‘bomba d’insulina de nansa tancada’ en una persona diabètica tipus 1. Aquesta fita, poc habitual en hospitals comarcals, obre la porta a un nova manera de controlar la malaltia. La col·locació de la bomba d’insulina suposa una millora en la qualitat de vida de les persones amb diagnòstic de diabetis tipus 1, ja que requereix menys implicació de l’usuari en el control i seguiment d’una malaltia que està molt present en el seu dia a dia. A més, el seu ús permet un major control del sucre, redueix el risc d’hiperglucèmia i rebaixa quasi a zero el d’hipoglucèmia.
La diabetis mellitus tipus 1 és una malaltia autoimmune, on les persones afectades són incapaces de produir insulina i, per tant, han de punxar-se-la amb regularitat. En els últims anys, l’aparició de nous dispositius d’autocontrol de la malaltia, que funcionen com un sensor, ha permès monitorar la glucosa en sang d’una manera més còmode, ja que via aplicació mòbil donen informació sobre l’estat de la persona usuària i ajuden a prendre una decisió respecte a la injecció d’insulina. A més, els infusors subcutanis d’insulina, que injecten insulina ràpida cada 20 minuts, ajuden a mantenir uns nivells de sucre estables.
L’infusor de nansa tancada, un avançament en l’autocontrol de la diabetis
Ara, amb l’arribada a l’SJD Hospital de Sant Boi de l’infusor de nansa tancada, el control i seguiment de la malaltia millora, ja que deslliura a la persona diabètica de la presa de decisions sobre la insulina a injectar. La novetat de la coneguda com a bomba d’insulina és que, mitjançant un software, és capaç de prendre decisions sobre la quantitat d’insulina a injectar. En aquest procés hi intervé el sensor d’autocontrol de la malaltia, que a través d’un aplicatiu envia la informació que recull a l’infusor. La seva col·locació no requereix una intervenció quirúrgica, ja que se situa just sota la pell, normalment a la zona de l’abdomen, i va lligat via cable a un dispositiu electrònic extern.
“Intel·ligència artificial? És un inici. El propi sistema va aprenent segons els patrons de la persona diabètica i pren decisions per ella. La informació que aquesta persona li aporta al sistema és quan menjarà i si consumirà una quantitat alta o baixa de sucre, sense ser necessari indicar exactament les quantitats del que consumirà”, afirma del Dr. Gerard Sáenz de Navarrete, cap del Servei d’Endocrinologia de l’SJD Hospital de Sant Boi.
Als hospitals comarcals no és gaire habitual que s’ofereixi aquest dispositiu, tot i que en els últims temps cada cop tenen més presència. “La tecnificació d’aquest aparell és cada cop més senzilla i fins i tot hospitals comarcals, que compten amb un Servei d’Endocrinologia més reduït, ja poden col·locar-lo”, comenta el doctor. El Servei d’Endocrinologia de l’SJD Hospital de Sant Boi confia que, a partir d’ara, aquest nou dispositiu es pugui continuar oferint entre les persones usuàries amb més complicacions diabètiques tipus 1.