L’SJD Hospital de Sant Boi, pioner entre els hospitals comarcals en l’administració del fàrmac més innovador per al tractament del VIH
La combinació de dos fàrmacs antiretrovirals de llarga duració, al mercat des de principis d’any, s’han convertit en el tractament més ben valorat per les persones amb VIH per l’evident l’impacte positiu en la seva qualitat de vida
Tant a nivell europeu com espanyol el principal problema són els diagnòstics tardans, que poden augmentar els contagis per desconeixement de tenir la malaltia
La infecció pel VIH està considerada una malaltia crònica, que correctament tractada equipara l’esperança de vida a la d’una persona no infectada, però segueix estant socialment estigmatitzada
Quasi un any després de la sortida al mercat dels primers fàrmacs antiretrovirals injectables (cabotegravir i rilpivirina) d’acció perllongada, la valoració és molt positiva i l’acollida rebuda tot un èxit. El fet que s’administri cada dos mesos amb una injecció al seu hospital de referència contribueix a que les persones amb VIH portin una vida molt semblant a la d’una persona sana. Només cal que s’organitzin per no faltar a aquestes visites. “Aquesta nova medicació marca un abans i un després en el tractament de la malaltia, que impacta directament en la qualitat de vida de la persona amb VIH i en l’estigma que provoca recordar diàriament, per l’obligació de medicar-te cada dia, que estàs malalt”, explica el Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’SJD Hospital de Sant Boi. És un tractament, però, exclusiu per a persones prèviament tractades amb medicació oral, que han aconseguit una càrrega del VIH indetectable i ja no contagien.
L’SJD Hospital de Sant Boi és pioner entre els hospitals comarcals en la dispensació d’aquest nou tractament. Va participar molt activament a l’assaig clínic SOLAR, iniciat al 2020, que es va dur a terme a nivell mundial a 118 hospitals de 14 països diferents. Aquest va ser el darrer estudi previ a la comercialització dels fàrmacs antiretrovirals injectables. La participació de l’SJD Hospital de Sant Boi a l’estudi ha facilitat que, un cop el medicament ha estat oficialment al mercat, es pugui dispensar de seguida.
Avui en dia, la infecció per VIH està considerada una malaltia crònica, que correctament tractada equipara l’esperança de vida a la d’una persona sana, però segueix estant socialment estigmatitzada i encara no té cura. Segons dades del departament de Salut, al voltant de 33.000 persones a Catalunya conviuen amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH).
La PrEP, una opció altament eficaç per prevenir la infecció per VIH
Des de l’any 2016, l’SJD Hospital de Sant Boi disposa d’una Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH. Es tracta d’una consulta molt discreta que ofereix una atenció integral a l’usuari (amb atenció mèdica especialitzada, infermera i farmàcia). Aquesta unitat està autoritzada per administrar la PrEP (profilaxis pre-exposició enfront al VIH), un antiretroviral en presa única diària i que es subministra per a tres mesos després de cada consulta. És una acció preventiva de salut pública, pel que es pot oferir a qualsevol persona que compleixi els criteris per a la seva dispensació.
Aquesta medicació ofereix una prevenció secundària, pensada per a totes aquelles persones que segueixen conductes sexuals de risc. L’índex d’eficàcia d’aquesta teràpia, que s’aplica mundialment per evitar nous casos de VIH, està prop del 99%. “Tot i que sembli que el fet de disposar d’una pastilla pot contribuir a que se segueixin mantenint aquest tipus de conductes, treballem perquè les persones vagin guanyant consciència alhora que disminuïm la incidència del VIH i, pel fet de veure’ls amb regularitat, també aconseguim diagnòstics precoços”, explica el doctor.
Un dels principals problemes a nivell mundial, i també a nivell espanyol, són els diagnòstics tardans, que es donen en més del 40% dels casos i que es tradueixen en una pitjor evolució de la malaltia en les persones que viuen amb el VIH i en un augment de noves infeccions, ja que poden contagiar sense ser-ne conscients. L’administració de la PrEP està aconseguint baixar la incidència de nous casos i es un camí per a posar fi a aquestes situacions.
L’objectiu internacional augmenta fins al 95% per fer front a l’epidèmia
En l’àmbit internacional, segueix el ferm compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030. L’objectiu marcat per ONUSIDA per fer-ho realitat s’ha actualitzat a 95-95-95. Aquestes xifres fan referència a que es treballa per aconseguir el 95% de persones amb VIH estiguin diagnosticades, que d’aquestes el 95% estigui en tractament amb antiretrovirals, i de les que estan en tractament el 95% siguin considerades indetectables (no es pugui detectar el virus en sang i, per tant, no s’evolucioni cap a la sida ni es pugui infectar altres persones). Actualment s’està treballant per incorporar un quart objectiu centrat en la qualitat de vida de les persones amb VIH.
Aquesta qualitat de vida es veu també disminuïda per l’estigma social, que és un dels principals problemes que han d’abordar aquestes persones. “L’única manera d’acabar amb aquest estigma és que la societat entengui que si es prenen la medicació la seva càrrega viral es converteix en indetectable, intransmissible, i no passaran mai la infecció. Cal perdre aquesta por i conscienciar-se que no hi ha cap tipus de diferència pel fet d’estar infectat pel VIH”, afirma el Dr. Díaz de Brito.
El Servei de Malalties Infeccioses del SJD Hospital de Sant Boi ha abordat, des dels seus inicis, la prevenció, el control i l’atenció al virus de la immunodeficiència humana, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques, en concordança amb el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 del Departament de Salut.