L’SRC de Cornellà ofereix un grup de suport emocional obert i integrat en les activitats comunitàries per la ciutadania del municipi

 a Salut mental

“Només cal anar-hi i apuntar-s’hi”: Hi pot assistir qualsevol persona que vulgui compartir i expressar emocions, inquietuds i pors, estigui o no vinculat a la xarxa de salut mental.

Des del 2017, s’oferta com una activitat més en un centre cívic, però ofereix un acompanyament dels professionals del SRC de Cornellà de Llobregat.

Des de ja fa 5 anys, el Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Cornellà de Llobregat, de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari San Joan de Déu, ofereix un grup multifamiliar amb suport professionalitzat per compartir experiències, emocions, inquietuds, pors i dificultats obert a tota la ciutadania del municipi. Com explica Sònia Vilamala, psicòloga del SRC de Cornellà, “és un grup on qualsevol persona pot compartir el que vulgui, el que necessiti expressar, allò que li està passant i el que està vivint”.

El que diferencia aquest grup d’altres és que no cal ser derivat per cap dispositiu de salut, sinó que s’ofereix com una activitat més del Centre Cívic Garcia Nieto de Cornellà, enlloc de centres de salut, i que hi poden participar tant persones amb experiència pròpia de salut mental, amb malestars emocionals o familiars que acompanyen altres persones. És completament obert a tothom. “Només cal anar i apuntar-s’hi”, indica Marta Puig, la treballadora social i una de les terapeutes del SRC que acompanya al grup, “és una activitat més que s’oferta al centre cívic, però amb l’acompanyament de professionals de la salut mental”.

La tasca de les terapeutes que moderen el grup, que comença amb una petita enquesta inicial, consisteix en acompanyar en els diferents processos emocionals de les persones participants, ajudar en la gestió de les emocions i promoure la cohesió de grup.

El grup, que ja ha demostrat àmpliament beneficis en el benestar de la població que hi assisteix, està obert també a professionals de la salut que vulguin conèixer com es treballa i com funciona, per a que puguin prescriure’l a les persones que atenen.

Beneficis emocionals per a tota la població

Aquest grup multifamiliar, que es reuneix una hora i mitja cada setmana, és ja una activitat consolidada a Cornellà, doncs ja fa més de cinc anys que funciona i hi ha passat unes 100 persones. Les professionals del SRC han aconseguit que aquest grup sigui conegut i recomanat per diferents dispositius assistencials de la ciutat, ja sigui el CAP o el CSMA, que també en deriven persones.

L’assistència al grup dura el que cadascú vulgui, no hi ha ni un mínim ni un màxim de sessions. Actualment formen el grup una quinzena de persones, i n’hi ha que venen només un dia, o uns mesos, i n’hi ha que porten anys amb el grup.

L’Esteve, un dels participants al grup, explica que “pot semblar que participar en un grup, amb desconeguts, sense un guió preparat no hagi de funcionar. Però ajuda, ajuda moltíssim”. En Mohamed, per la seva banda, anima també a altres persones a unir-se al grup “en aquest grup compartim les nostres experiències i […] m’ha fet avançar i tirar endavant. És un grup molt important per a mi”.

Durant la pandèmia de la covid-19 es va haver d’aturar el grup presencial però es va traslladar al format virtual durant tres mesos, no sense dificultats. Sortosament, aquest grup va ser de les primeres activitats que es van reprendre al Centre Cívic, doncs quedava palesa una gran necessitat de suport emocional a la població.

Un treball integrat a la comunitat per lluitar contra l’estigma

La tasca del SRC de Cornellà es caracteritza per oferir el màxim d’activitats en centres cívics o altres dispositius de la ciutat amb l’objectiu d’esdevenir un agent integrat a la comunitat i poder treballar colze a colze amb la ciutadania per lluitar contra l’estigma i l’autoestigma de la salut mental.

Al següent vídeo trobareu més testimoni d’alguns participants al grup.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search