Manifest amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

 a Salut mental

Els centres de Sant Joan de Déu volem visibilitzar un problema de salut pública que causa la mort de 10 persones al dia a l’Estat espanyol, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Les dades disponibles sobre morts per suïcidi reflecteixen amb nitidesa el problema de salut pública i social que representa aquesta xacra a escala global. A Catalunya, és la segona causa de mort en dones de 25 a 44 anys i la primera en homes d’aquest grup d’edat. A l’Estat espanyol, cada dia moren per suïcidi 10 persones, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). I a tot el món, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de la gravetat que a l’any hi hagi 800.000 morts per aquest motiu que es podrien evitar.

En la societat actual, el suïcidi continua sent un tema tabú, silenciat massa sovint i marcat per la càrrega de l’estigma. És per això que els experts en salut mental i les persones que han perdut un ésser estimat per aquesta causa destaquen que és de vital importància visibilitzar el fenomen, com a factor clau per prevenir-lo.

Una realitat evitable

Coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que es commemora aquest 10 de setembre, els centres de Sant Joan de Déu volem sensibilitzar la població respecte a aquest problema de salut pública. Per aquest motiu, des de la plataforma SOM Salut Mental 360 hem preparat l’especial monogràfic “El suïcidi: una realitat evitable”.

Parlar sobre el suïcidi és la gran assignatura pendent per entendre’l, conèixer-ne les causes i desfer els prejudicis que planen sobre aquesta realitat. Amb aquesta voluntat, SOM Salut Mental 360 ha aplegat al seu web diversos continguts amb veus de professionals, com el Dr. Diego J. Palao Vidal, director executiu de Salut Mental del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí, així com de familiars afectats.

Aquest projecte està coordinat pel psiquiatre i consultor sènior del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Lluís San, i Ceclia Borrás, presidenta de Después del Suicidio – Asociación de Supervivientes (DSAS), qui ha col·laborat molt activament en el projecte. En aquest espai interactiu podreu trobar vídeos, infografies i textos, entre altres materials.

Prevenir el suïcidi

Canviar falses creences o mites sobre la mort per suïcidi, informar sobre signes d’alerta i escoltar les persones que tenim a prop, són tan sols algunes passes a seguir per mitigar aquest problema. En aquest sentit, l’Associació DSAS ha impulsat la campanya “Obre els ulls. Apropa’t i parla”, que durant aquest dijous portarà voluntaris supervivents a la mort per suïcidi a Sant Joan de Déu Numància, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital del Mar.

Professionals de la salut mental, i familiars i amics que han perdut persones estimades coincideixen que el gran missatge per fer front a una mort evitable és el diàleg: parlar amb naturalitat i des de tots els espais de la comunitat, perquè contribuir a prevenir el suïcidi està a l’abast de tothom.

Tothom pot contribuir a evitar el suïcidi. Apropa’t i parla.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search