Manuel Tomás, finalista als Premis Infermeria en Desenvolupament amb un projecte que promou una experiència respectuosa durant la tècnica de venopunció en infants

 a infermeria, Innovació, Uncategorized

El projecte ‘Clinical Holding: incrementant la qualitat de la tècnica de venopunció en població infantojuvenil’, s’emmarca dins del Pla d’humanització de cures del Parc Sanitari SJD per oferir una atenció respectuosa cap als infants, allunyada de les contencions físiques.

Segons les dades obtingudes, amb l’aplicació de Clinical Holding s’aconsegueix una reducció de l’ansietat i el dolor en els infants, a més d’una elevada satisfacció, reflex d’una alta qualitat percebuda per part de les famílies.

El 15 de novembre es donaran a conèixer els guanyadors de les set categories d’aquesta novena edició en una gala al Teatre Real de Madrid.

Les tècniques sanitàries que inclouen la utilització d’agulles són les més temudes per la població infantojuvenil. La venopunció, d’ús freqüent per a la realització d’analítiques de sang o per canalitzar vies, es concep com un dolor moderat-intens per als infants. A més, per dur-la a terme es requereix de cert grau de restricció, que habitualment s’acaba traduint en contencions físiques que immobilitzen l’infant per no comprometre la seva seguretat.

El projecte Clinical Holding: incrementant la qualitat de la tècnica de venopunció en població infantojuvenil, liderat pel Dr. Manuel Tomás, infermer referent en investigació infermera del Parc Sanitari Sant Joan De Déu, neix d’aquesta observació. Aquest treball sorgeix d’un estudi impulsat des del Grup de recerca de seguretat del pacient del Parc Sanitari SJD, on han participat infermeres de l’àrea pediàtrica, dels serveis d’urgències, hospitalització i consultes externes, i s’enquadra dins del Pla d’humanització de cures del Parc Sanitari SJD i en línia amb la filosofia del centre de contenció zero”, explica Tomás.

Especialment en infants, un maneig inadequat de l’ansietat i el dolor durant la realització de la venopunció poden derivar en una situació de contenció física, amb conseqüències negatives físiques i psicològiques, tant per als infants com per a les famílies.

L’aplicació de Clinical Holding a la tècnica de venopunció amb infants

Coneixedors d’aquesta situació, l’equip d’investigadors de Manuel Tomás va cercar de quina manera podien dur a terme una venopunció en infants sense recórrer a la contenció. Així van conèixer el concepte de Clinical Holding, per a un maneig adequat dels infants durant diferents tècniques diagnòstiques, que el Royal College of Nursing va impulsar l’any 2019. Aquest nou concepte d’origen anglès s’allunyava de les controvertides contencions físiques, i van treballar per implantar-lo en la pràctica real al Parc Sanitari SJD.

Clinical Holding és un projecte d’investigació on presentem un bundle d’activitats que ofereix videoinformació prèvia a la tècnica, amb una tablet per als infants; mesures (farmacològiques o no) per al maneig del dolor, com el Buzzie, un dispositiu que a través d’una vibració i fred emmascara el dolor, o la tablet com a videodistracció’, explica Manuel Tomás. A més, amb els pares se cerca la millor posició per realitzar la venopunció i, un cop finalitzada la venopunció, s’utilitza un reforç positiu per tancar l’experiència donant als infants atesos un certificat de valentia.

Mitjançant el treball de camp del projecte d’investigació van poder demostrar que amb l’aplicació de Clinical Holding hi ha una reducció real de l’ansietat i el dolor en els infants, a més d’una elevada satisfacció, reflex d’una alta qualitat percebuda per part de les famílies.

“La tècnica de venopunció ha estat el punt de partida, però la nostra intenció ara és poder-lo ampliar a la resta de tècniques que es realitzen des d’Infermeria”, conclou l’infermer líder del projecte.

Clinical Holding competeix en aquestes premis amb el projecte ‘Bundle CON-TACTO: una maleta de recursos per millorar el viatge del pacient’ dins de la categoria Qualitat percebuda, que premia iniciatives que hagin servit per millorar la percepció que el ciutadà té de les cures que rep.

Nou edicions dels Premis Infermeria en Desenvolupament

Els Premis Infermeria en Desenvolupament estan organitzats per la revista Enfermería en Desarrollo, editada per la Fundació per al Desenvolupament de l’Infermeria (FUDEN), i en col·laboració amb el Sindicat d’Infermeria (SATSE). Estan dirigits a tots els professionals, col·lectius i institucions que tinguin vinculació amb l’infermeria.

Els premis consten de set categories, de les quals se seleccionen dos treballs finalistes per cadascuna. En aquesta novena edició s’han presentat un total de 272 candidatures provinents de totes les comunitats autònomes i s’han seleccionat fins a 14 treballs finalistes.

El pròxim 15 de novembre es donaran a conèixer els guanyadors de les set categories d’aquesta novena edició en una gala al Teatre Real de Madrid.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search