El Parc Sanitari Sant Joan de Déu és el primer centre de salut mental de l’Estat espanyol a rebre l’acreditació Libera-Dignos

 a Institució

Les Unitats d’Aguts i Subaguts de Psiquiatria situades a Sant Boi de Llobregat aconsegueixen aquesta certificació atorgada per la Fundació Cuidados Dignos, gràcies a l’ús gairebé residual de les contencions mecàniques.

Des dels seus inicis, el Parc Sanitari aposta per processos terapèutics centrats a assolir el benestar emocional de la persona atesa i preservar-ne els drets, en el marc d’una cultura de la contenció zero.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu és el primer centre a escala  estatal que ha obtingut l’acreditació Libera-Dignos, atorgada per la Fundació Cuidados Dignos. Es tracta d’una certificació que reconeix les Unitats d’Aguts i Subaguts de Psiquiatria situades a Sant Boi de Llobregat com a capdavanteres a l’Estat espanyol per reduir l’ús de les contencions mecàniques gairebé a zero. En l’àmbit de la salut mental, l’ús d’aquestes subjeccions implica immobilitzar una part o tot el cos de la persona. Són intervencions que es duen a terme per intentar prevenir el risc d’agressivitat cap a un mateix o a l’entorn, però que poden comprometre la salut i la dignitat de la persona.

El Parc Sanitari va rebre aquesta certificació el novembre passat. Set mesos després d’aquest reconeixement, les xifres de 2019 relatives a contencions mecàniques reflecteixen que l’ús d’aquesta pràctica és gairebé residual: a la Unitat de Subaguts de Psiquiatria de Sant Boi va ser inexistent; i pel que fa a Aguts, va ser del 2,01%.

Per arribar a aquestes xifres, les unitats d’hospitalització psiquiàtrica treballen amb una cultura de contenció zero, que advoca per impulsar accions adreçades a prevenir i alleugerir els episodis en què històricament s’ha tendit a aplicar aquest tipus de subjeccions.

Afavorir l’autonomia de la persona atesa

Un equip multidisciplinari acompanya els pacients durant tot el procés terapèutic, amb l’objectiu d’assolir el seu benestar emocional. “Treballem perquè la persona atesa adquireixi eines de maneig autònom, a les quals pugui recórrer quan experimenti crisis d’ansietat, episodis d’agressivitat o de vulnerabilitat, o angoixa per addicions com el tabac”, explica Jesús Portos, infermer especialista en salut mental i supervisor de les Unitats d’Aguts i Subaguts del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi.

Pel que fa a l’ús de les contencions mecàniques, Portos detalla que “hi recorrem en casos extremadament greus, en els quals es dona una situació de pèrdua de control absoluta i que pot implicar riscos per a la integritat d’una o de més persones, o per a l’entorn”.

D’acord amb un model d’atenció en què la persona se situa en el centre de les cures, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu proporciona un abordatge que inclou teràpia psicoeducativa, tallers de relaxació o recomanacions sobre l’ús de la medicació. Alhora, Portos també indica que “s’afavoreix la distracció lúdica o l’ocupació en tasques quotidianes, amb activitats que tenen caràcter preventiu i empoderen els pacients”.

Un altre dels punts forts de l’abordatge terapèutic en les Unitats d’Aguts i Subaguts del Parc Sanitari és la ubicació al recinte de Sant Boi de Llobregat, ampli i amb zones verdes, amb espais com el pati o l’hort, on les persones poden viure un temps d’oci significatiu per a elles.

La Fundación Cuidados Dignos i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu: alineats en els mateixos valors

 La Fundación Cuidados Dignos és l’entitat creadora i impulsora de la norma, en el seu origen, anomenada Libera-Ger, focalitzada als inicis en l’àmbit estrictament residencial i geriàtric. L’evolució va derivar en la norma Libera-Care, que té tres fases d’acreditació i aposta per un paradigma de cures sense subjeccions, en què preval el criteri del pacient.

Atès que la norma Libera-Care està molt en línia amb els valors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, com ara l’hospitalitat i l’acompanyament, de seguida es va valorar l’opció d’implementar-la en els diversos àmbits específics de l’organització.

Fruit d’aquest contacte amb la fundació, que va començar el 2014, i de la línia formativa en l’àmbit de contencions que el Parc Sanitari ha impulsat històricament, la institució disposa ara del més alt nivell d’expertesa en aquesta matèria, tant en el sector sociosanitari —el 2016 va rebre l’acreditació Libera-Dignos—, com en el camp de la salut mental.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search