Per un Nadal sense accidents infantils: consells per tenir unes bones festes amb nens

 a SJD Hospital de Sant Boi

L’època nadalenca és dels moments de l’any on més accidents domèstics es produeixen: és necessari extremar les precaucions i no baixar la guàrdia.

Cal tenir cura amb les llums i els ornaments nadalencs, les joguines o les presses a l’hora de menjar, ja que poden ser perillosos per a la seguretat dels infants.

El Nadal és una època on el més habitual és estar a casa. La pròpia, la dels familiars, la dels amics… Són moltes les hores dedicades als dinars, les sobretaules, davant de la llar de foc o a la cuina. I és precisament en aquests moments quotidians on hi ha més risc de tenir un accident domèstic, ja sigui en adults o en infants.

Els més petits de la casa són, per això, els més propicis a accidents durant aquesta festivitat, sobretot a partir dels 2-3 anys. Des d’aquesta franja d’edat els infants guanyen molta autonomia i és indispensable intensificar la vigilància i les mesures de seguretat per evitar incidents.

Des del SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu us recordem les principals causes d’accidents infantils, posant especial atenció en aquells que més es produeixen durant aquesta festivitat per tal de poder-los prevenir i evitar situacions de risc.

Principals causes de sinistralitat infantil a la llar

L’etapa entre 1 i 3 anys és la que suposa més perill, ja que hi ha diversos factors que poden afavorir la producció de lesions accidentals: ja caminen sols, els hi agrada explorar el seu entorn i s’ho emporten tot a la boca. Fins als 5 anys, els infants encara no identifiquen clarament el risc i, per això, les principals causes de sinistralitat infantil a casa en aquesta franja d’edat són les següents:

  • Intoxicacions: ocorren, majoritàriament, de manera no intencionada o no intencional. Segons l’Institut Nacional de Toxicologia (INT), els principals productes implicats en les intoxicacions de menors són els medicaments, els productes de neteja, els cosmètics i els productes de la llar. En el 90% dels casos la intoxicació es produeix per la ingesta del producte.
  • Caigudes i cops: poden ser habituals des que comencen a desplaçar-se, sobretot quan ja es posen en peu. Cal extremar precaucions, protegint amb barreres les escales, allunyant mobles de finestres i balcons, evitant superfícies relliscoses, etc.
  • Ofegaments: els infants no poden deixar-se gaire estona sota vigilància i mai si es troben prop de llocs com banyeres o piscines. És en situacions on es troben sense adults on es produeixen aquests accidents.
    En línia amb l’anterior, el Servei de Pediatria del SJD Hospital de Sant Boi va participar en la presentació d’una ponència sobre aquest tema, en el marc dels confinaments per covid-19, amb l’objectiu d’esbrinar si el fet de romandre molt temps a casa implicava un augment de lesions de pitjor pronòstic i propiciava més ingressos hospitalaris.

A l’estudi ‘Lesiones no intencionadas durante el confinamiento por covid-19 en España’, dut a terme pel Grup de Treball de Lesions No Intencionades, on va participar el Dr. Fernando Panzino, cap de Pediatria del SJD Hospital de Sant Boi i coordinador durant 8 anys del GT de Lesions No Intencionades de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria, es destaca que el confiament domiciliari a causa de la pandèmia va suposar un augment del risc de les anomenades Lesions no intencionades (LNI) domèstiques. No obstant això, es conclou que aquestes no van ser més greus durant el confinament ni van suposar un augment en el número d’ingressos. Tot i això, els traumatismes en extremitats van continuar sent les lesions més comunes, mentre que les ferides i la ingesta de cossos estranys van augmentar durant el període de confinament.

Elements a tenir en compte per evitar accidents durant les festes

Les dades registrades ens indiquen que el Nadal és un dels moments de l’any on més accidents domèstics es produeixen, i que uns dels grups d’edat més exposats a patir-los són els infants menors de 5 anys. Des del SJD Hospital de Sant Boi us compartim un seguit de consells per prevenir la sinistralitat infantil a la llar durant aquest Nadal:

  1. Especial atenció a la il·luminació nadalenca: les llums de Nadal criden especialment l’atenció dels més petits i és per aquest motiu que cal prendre diverses precaucions quan les col·loquem. Sempre és millor optar per llums que funcionin amb piles i que vagin tancades amb cargols, però si no és el cas cal explicar-los que no es poden endollar o desendollar; revisar els cables i els endolls per si hi ha alguna part malmesa; no col·locar-les mai a prop de cortines o tapisseria; no deixar-les enceses durant la nit i protegir els endolls.
  2. Adorns nadalencs a prova de nens: en el primer any de Nadal amb nens és fàcil adonar-se que la decoració nadalenca de l’any anterior no és ‘apte’. Cal revisar amb profunditat que el Pessebre o els ornaments de Nadal no contenen peces petites o que es puguin desprendre amb facilitat i endur-se-les a la boca. Cal evitar també qualsevol decoració de vidre, ja que si es trenca podria ocasionar talls.
  3. Espelmes LED en comptes de les tradicionals: les espelmes són una de les decoracions per excel·lència del Nadal, però són també molt atractives per als més petits de la casa. Per evitar cremades cal substituir les espelmes tradicionals per espelmes de LED, que funcionen amb piles i tenen una aparença molt realista.
  4. La cuina, terreny perillós: els copiosos dinars d’aquesta festivitat suposen que els adults passin moltes hores a la cuina. Els infants, que sempre volen estar amb els adults de referència, també voldran ser-hi. Si no és possible allunyar-los d’aquest espai (com és el cas de cuines obertes), cal col·locar els mànecs de les paelles cap endins, cuinar als fogons més interiors, on la mà de l’infant no hi pot arribar, i no deixar a la vora ganivets o altres estris de cuina.
  5. A taula, tranquils, mastegant bé i amb mesura: tot i el nerviosisme d’aquests dies de Nadal cal traslladar tranquil·litat als infants, sobretot a l’hora dels àpats. Han de dinar asseguts, evitant així corredisses que poden provocar ennuegaments, allunyar d’ells els aliments perillosos (com els fruits secs o l’embotit) i no iniciar-los en la tradició del raïm de Cap d’Any fins que no siguin més grans. També és important controlar que no mengin massa dolços ni s’atipin, ja que això pot provar indigestions.
  6. Joguines homologades i supervisades: els regals d’aquestes festes han de complir tots amb la normativa d’homologació, i estar degudament marcats amb el segell CE. Tot i això, cal supervisar-los sempre abans d’oferir-los als infants. Encara que el millor és oferir joguines que no necessitin piles, en el cas d’haver-les de col·locar cal revisar que el compartiment on van estigui degudament tancat amb una tapa i cargols que només puguin obrir-se amb eines.
Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search