Prop de 1.000 persones formen part del programa Final de Vida i Solitud, coordinat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu

 a Uncategorized

• L’objectiu d’aquest programa és acompanyar les persones en situació de solitud que es troben al final de la vida.

 

• El Parc Sanitari hi participa com a xarxa coordinadora del Baix Llobregat Sud, amb 5 entitats cuidadores i un equip de voluntariat format per 55 persones.

 

• Conversar, llegir o passejar són algunes de les activitats que els voluntaris comparteixen amb els 950 usuaris adherits al programa.

“Sentir-se acompanyat fins a l’últim instant” és el lema del programa Final de Vida i Solitud, finançat per l’Obra Social “La Caixa”. A la zona del Baix Llobregat sud el Parc Sanitari Sant Joan de Déu hi participa, des de 2017, com a xarxa coordinadora, amb 5 entitats cuidadores i amb un ampli ventall de voluntaris, que en 5 anys ha reunit gairebé 120 persones.

Aquest programa de voluntariat, que ja compta amb prop de 1.000 usuaris al Baix Llobregat Sud, té com a objectiu acompanyar les persones en situació de solitud no desitjada que es troben al final de la vida (amb malalties avançades o cròniques) per tal de reduir l’impacte emocional de l’experiència. La solitud existencial, de difícil detecció, està present en més d’un 30% de les persones ateses en unitats pal·liatives.

Al Baix Llobregat Sud el programa es desenvolupa a les següents entitats: Residència Colònia Güell, Llar Sant Josep, CAP Vinyets (amb voluntaris en domicilis), centre sociosanitari Prytanis, Fundació Germà Tomàs Canet, Residència El Sol, i també a les unitats de cures pal·liatives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. En els cinc anys de col·laboració els voluntaris del Parc Sanitari han acompanyat un total de 2.753 usuaris.

A l’àmbit nacional, aquesta iniciativa, que va començar al 2016, ja ha acompanyat a més de 15.000 persones en situació de final de vida. Actualment, el programa compta amb un equip de més de 1.200 voluntaris, i més de 160 entitats cuidadores i de voluntariat.

L’Elisabet Carrasco, coordinadora de la xarxa Baix Llobregat Sud i responsable de Voluntariat al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, prepara a aquestes persones per afrontar programes amb una alta càrrega emocional, com és el cas de Final de Vida i Solitud. Per poder accedir a aquest programa cal tenir mínim 19 anys i disposar de temps i disponibilitat per formar-se. Els voluntaris que mostren interès en formar-se en voluntariat de final de vida reben una formació inicial bàsica sobre el programa i una formació continuada que aprofundeix en temes com la gestió emocional, l’acompanyament en solitud o l’elaboració del dol.

Els voluntaris, una peça clau

“Participar al programa Final de Vida i Solitud requereix formar-se i poder-s’hi dedicar. Cal que aprenguin a conèixer la realitat dels usuaris o com és un procés de dol en primera persona”, explica Carrasco. Acompanyar la persona a l’hospital, al domicili o al centre sociosanitari; oferir suport emocional; compartir estones de joc o inclús d’humor, són algunes de les funcions i responsabilitats dels voluntaris.

La Sandra Martínez és una de les 116 voluntàries que, des de fa 9 anys, acompanya aquestes persones unes hores al dia. Són 10 usuaris de la unitat de cures pal·liatives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Amb alguns només hi coincideix una setmana, i a d’altres els visita durant mesos. “És difícil no implicar-te. La persona confia en tu, i acabem tenint una relació. He descobert moltes formes d’acompanyar el final de la vida, des de jugar als escacs fins a quedar-me en silenci al seu costat”, explica.

Segons Carrasco, “el programa fa bé al que marxa, però també al que acompanya fins a l’últim instant”. A la Sandra el voluntariat l’ha convertit en millor persona. “Molts cops penso què m’agradaria que em diguessin si estigués en la seva situació, què voldria que fessin per mi, i m’apropo a la persona per intentar donar-li allò que necessita. M’omplo d’humanitat estant amb ells, i m’ensenyen moltes coses que sé que no puc aprendre enlloc més”, afegeix. Plorar no és un tema tabú entre el voluntariat, i Carrasco reconeix que és habitual, i sa. “Els voluntaris també es poden entristir, i poden plorar, no tenen perquè negar el que senten”.

Les persones interessades a col·laborar en el programa poden sol·licitar-ho en el següent enllaç de la web del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search