Prop de 1.000 persones formen part del programa Final de Vida i Solitud, coordinat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu
• L’objectiu d’aquest programa és acompanyar les persones en situació de solitud que es troben al final de la vida.
• El Parc Sanitari hi participa com a xarxa coordinadora del Baix Llobregat Sud, amb 5 entitats cuidadores i un equip de voluntariat format per 55 persones.
• Conversar, llegir o passejar són algunes de les activitats que els voluntaris comparteixen amb els 950 usuaris adherits al programa.
“Sentir-se acompanyat fins a l’últim instant” és el lema del programa Final de Vida i Solitud, finançat per l’Obra Social “La Caixa”. A la zona del Baix Llobregat sud el Parc Sanitari Sant Joan de Déu hi participa, des de 2017, com a xarxa coordinadora, amb 5 entitats cuidadores i amb un ampli ventall de voluntaris, que en 5 anys ha reunit gairebé 120 persones.
Aquest programa de voluntariat, que ja compta amb prop de 1.000 usuaris al Baix Llobregat Sud, té com a objectiu acompanyar les persones en situació de solitud no desitjada que es troben al final de la vida (amb malalties avançades o cròniques) per tal de reduir l’impacte emocional de l’experiència. La solitud existencial, de difícil detecció, està present en més d’un 30% de les persones ateses en unitats pal·liatives.
Al Baix Llobregat Sud el programa es desenvolupa a les següents entitats: Residència Colònia Güell, Llar Sant Josep, CAP Vinyets (amb voluntaris en domicilis), centre sociosanitari Prytanis, Fundació Germà Tomàs Canet, Residència El Sol, i també a les unitats de cures pal·liatives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. En els cinc anys de col·laboració els voluntaris del Parc Sanitari han acompanyat un total de 2.753 usuaris.
A l’àmbit nacional, aquesta iniciativa, que va començar al 2016, ja ha acompanyat a més de 15.000 persones en situació de final de vida. Actualment, el programa compta amb un equip de més de 1.200 voluntaris, i més de 160 entitats cuidadores i de voluntariat.
L’Elisabet Carrasco, coordinadora de la xarxa Baix Llobregat Sud i responsable de Voluntariat al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, prepara a aquestes persones per afrontar programes amb una alta càrrega emocional, com és el cas de Final de Vida i Solitud. Per poder accedir a aquest programa cal tenir mínim 19 anys i disposar de temps i disponibilitat per formar-se. Els voluntaris que mostren interès en formar-se en voluntariat de final de vida reben una formació inicial bàsica sobre el programa i una formació continuada que aprofundeix en temes com la gestió emocional, l’acompanyament en solitud o l’elaboració del dol.
Els voluntaris, una peça clau
“Participar al programa Final de Vida i Solitud requereix formar-se i poder-s’hi dedicar. Cal que aprenguin a conèixer la realitat dels usuaris o com és un procés de dol en primera persona”, explica Carrasco. Acompanyar la persona a l’hospital, al domicili o al centre sociosanitari; oferir suport emocional; compartir estones de joc o inclús d’humor, són algunes de les funcions i responsabilitats dels voluntaris.
La Sandra Martínez és una de les 116 voluntàries que, des de fa 9 anys, acompanya aquestes persones unes hores al dia. Són 10 usuaris de la unitat de cures pal·liatives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Amb alguns només hi coincideix una setmana, i a d’altres els visita durant mesos. “És difícil no implicar-te. La persona confia en tu, i acabem tenint una relació. He descobert moltes formes d’acompanyar el final de la vida, des de jugar als escacs fins a quedar-me en silenci al seu costat”, explica.
Segons Carrasco, “el programa fa bé al que marxa, però també al que acompanya fins a l’últim instant”. A la Sandra el voluntariat l’ha convertit en millor persona. “Molts cops penso què m’agradaria que em diguessin si estigués en la seva situació, què voldria que fessin per mi, i m’apropo a la persona per intentar donar-li allò que necessita. M’omplo d’humanitat estant amb ells, i m’ensenyen moltes coses que sé que no puc aprendre enlloc més”, afegeix. Plorar no és un tema tabú entre el voluntariat, i Carrasco reconeix que és habitual, i sa. “Els voluntaris també es poden entristir, i poden plorar, no tenen perquè negar el que senten”.
Les persones interessades a col·laborar en el programa poden sol·licitar-ho en el següent enllaç de la web del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.