Representants de Salut i Justícia visiten el Parc Sanitari Sant Joan de Déu per conèixer de primera mà el model de contenció zero en salut mental

 a Colabora - ActualitatColabora, Institució

Tant des de l’àmbit sanitari com penitenciari, ambdós Departaments s’han compromès a treballar plegats per caminar cap a la reducció de les contencions en benefici dels usuaris i els professionals

El Parc Sanitari s’ha posat a disposició dels dos departaments per oferir acompanyament i formació des de l’expertesa i experiència de més de 20 anys

La institució va ser el primer centre de salut mental de l’estat espanyol a rebre l’acreditació Libera-Dignos pel seu treball de cultura de contenció zero a Sant Boi

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha rebut avui a una àmplia delegació del Departament de Salut i Departament de Justícia, Drets i Memòria per compartir el model propi de reducció de contencions en salut mental, que la institució aplica a l’SJD Atenció Intermèdia, a l’SJD Hospital de Sant Boi i a la SJD Xarxa de Salut Mental a Sant Boi, gràcies a la recerca, el desenvolupament i la innovació duta a terme durant més de 20 anys.

A la reunió hi han assistit, per part del Departament de Salut, Aina Plaza, directora general de Planificació i Recerca en Salut, Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, Elisabet Turu, directora del Programa de Salut Penitenciària, i altres càrrecs del Departament. Per part del Departament de Justícia, Drets i Memòria, han assistit Gemma Torres, subdirectora general de Programes de Rehabilitació i Sanitat, Amand Calderó, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, José Maria Montero, director general d’Afers Penitenciaris, acompanyats també d’altres càrrecs.

La comitiva ha estat acompanyada per part de la direcció del Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb el Dr. Sebastià J. Santaeugènia, director gerent, el Dr. Antoni Serrano, director de l’SJD Xarxa de Salut Mental, la psicòloga Maria Ribas, adjunta a la direcció de l’SJD Xarxa de Salut Mental, i Montserrat Escuté, adjunta a la direcció d’Infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i Cristina Molina, subdirectora assistencial de la unitat territorial I de Sant Joan de Déu.

Abans de la visita a les instal·lacions, els membres de Salut i Justícia han assistit a una reunió de treball on la direcció del Parc Sanitari SJD i la de la SJD Xarxa de Salut Mental han presentat el projecte innovador de reducció de contencions de la institució, que es fonamenta en els valors institucionals de l’humanisme i la qualitat assistencial que inspiren el compromís i la manera d’actuar. Per a que aquest model funcioni és imprescindible que es basi en els pilars d’un lideratge clínic, el suport de la direcció, la formació específica de professionals, l’adequació de les estructures i del funcionament, un protocol de prevenció i d’actuació, la monitorització constant d’esdeveniments i casos índex, i una estreta col·laboració amb la persona experta. Elements que s’han treballat i fomentat des de la direcció del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i s’han consolidat gràcies a la tasca dels professionals.

Durant la trobada ha quedat palès que tant Salut com Justícia comparteixen l’objectiu de reduir al màxim les contencions en l’àmbit sanitari i penitenciari, ja que comparteixen els objectius en benefici dels usuaris i dels professionals. També s’ha puntualitzat, però, que cal seguir treballant per ajustar les alternatives a les diferents realitats que es donen en l’àmbit sanitari i penitenciari, que cal formació per al canvi de filosofia, i que s’ha d’acompanyar de mesures transformadores i de suport en el lideratge. Han conclòs que és cabdal continuar amb la bona col·laboració entre els departaments de Salut i Justícia, amb el suport i acompanyament d’entitats expertes com el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Per la seva banda, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’ha posat a disposició dels dos departaments per oferir acompanyament i formació des de l’expertesa i experiència i avançar junts en el camí de la reducció de contencions.

En acabar la reunió, els equips de Salut i Justícia han visitat les Unitats d’Aguts i Subaguts de Salut Mental que es troben a les mateixes instal·lacions del Parc Sanitari, per conèixer de primera mà el model d‘atenció a la salut mental, l’adequació dels espais i els pràctiques i l’essència del lideratge dels professionals.

Aquesta visita institucional s’emmarca en la voluntat de generar sinergies amb l’administració pública i fomentar la millora de l’atenció de les persones amb problemes de salut mental.

El Parc Sanitari, referent en cultura de contenció zero

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu va ser el primer centre a nivell estatal en obtenir l’any 2020 l’acreditació Libera-Dignos, atorgada per la Fundació Cuidados Dignos. Es tracta d’una certificació que reconeix les Unitats d’Aguts i Subaguts de Salut Mental situades a Sant Boi de Llobregat com a capdavanteres a l’estat espanyol per reduir l’ús de les contencions mecàniques gairebé a zero. No es registra cap contenció a la Unitat de Subaguts des del 2018; i a la Unitat d’Aguts, està per sota del 3%, amb la voluntat de continuar reduint-les.

En l’àmbit de Recerca, des del Parc Sanitari es va dur a terme l’estudi de tipologies de l’agitació i els costos econòmics associats i, actualment, desenvolupa el projecte “Hospital Lliure de Subjeccions” a través de l’eina Compra Pública Innovadora, que s’aplica als àmbits de Salut Mental, Discapacitat Intel·lectual, Atenció Intermèdia, Geriatria  i Pediatria.

Així mateix, el Parc Sanitari participa en la redacció de Recomanacions de bones pràctiques en l’ús d’intervencions restrictives del Departament de Salut.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search