SOM Salut Mental 360 compleix dos anys i es consolida com a espai referent del coneixement en salut mental

 a Salut mental

El projecte és pioner a la cocreació entre persones amb problemes de salut mental, familiars i professionals de l’àmbit de la salut, social i educatiu.

El portal ja ha comptat amb la col·laboració de més de 400 professionals i persones expertes i rep més de 22.000 visites mensuals.

La plataforma SOM Salut Mental 360º, la iniciativa impulsada pels centres de Sant Joan de Déu a Catalunya: Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i Sant Joan de Déu Terres de Lleida, compleix dos anys de funcionament assolint les 250 mil visites i amb una mitjana mensual de 22.000 visites, gairebé un 30% de les quals són de joves d’entre 18 i 24 anys. A aquest lideratge també s’hi han sumat recentment Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona i Solidaritat Sant Joan de Déu, amb un acompanyament estratègic de nou associacions tant de primera persona com de famílies.

Aquest projecte digital té per objectiu compartir el coneixement i l’experiència de totes les persones implicades en la salut mental i dotar la ciutadania de serveis i recursos digitals que acompanyin, apoderin, informin, sensibilitzin i promoguin la salut mental.

Es tracta d´un projecte pioner en l´àmbit de la salut mental ja que es construeix mitjançant un procés de cocreació amb tots els agents implicats: professionals de l´àmbit de la salut, social i educatiu i amb les persones amb problemes de salut mental i famílies, a través de les associacions de primera persona i famílies. Aquest procés de cocreació inclou la presa de decisions sobre el propi projecte, en el model i el disseny, així com en l’estratègia de continguts i coordinació de serveis que s’ofereixen a les persones usuàries.

La plataforma es va estrenar el juliol del 2020 per donar resposta a les necessitats de la població en les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia. Tot i que l’impacte de la COVID-19 en la salut mental de la ciutadania continua sent un eix d’interès, SOM Salut Mental ha desenvolupat en aquests dos anys la seva proposta d’aglutinar el coneixement en salut mental en el concepte més integral (sanitari, social, educatiu, legal, ètic i espiritual) i inclusiu.

Amb aquest objectiu, més de 400 persones expertes (professionals dels àmbits de la salut, social i educatiu, persones amb experiència pròpia, famílies i associacions de salut mental) ja han col·laborat amb la seva expertesa. Amb totes aquestes visions, la plataforma ofereix a professionals, a persones amb trastorn de salut mental i famílies i a la ciutadania, una varietat de continguts i serveis digitals que aprofundeixen en el coneixement i resolen els dubtes principals que preocupen les persones afectades, famílies i entorns clau, com ara la comunitat educativa.

Des del seu inici, SOM Salut Mental 360º ha publicat més de 300 articles, 80 testimonis i entrevistes, 33 trobades digitals, 17 preguntes a l’expert, 8 monogràfics i més de 400 preguntes i respostes que intenten aclarir dubtes que les persones usuàries fan arribar a la plataforma a través de les activitats en directe o mitjançant els formularis de contacte.

A més de l’espai central de la plataforma, fins ara s’han publicat 6 portals temàtics sobre els trastorns de la conducta alimentària (TCA), els trastorns de l’espectre de l’autisme (TEA), els trastorns depressius, psicosi, el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) i sobre la prevenció del suïcidi. Està previst tancar el 2023 amb dos nous portals temàtics dedicats a les addiccions comportamentals infantojuvenils i a les autolesions.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search