Tenir cura de les persones ateses, un dels objectius del model d’atenció integral del Parc Sanitari Sant Joan de Déu
- El model pretén acompanyar a les persones a través del respecte a les seves voluntats i preferències incloent, no només la dimensió biològica, sinó també la psicològica, l’espiritual i la social.
- El Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa (SAER) és un dels mecanismes a través dels quals es reforça aquesta atenció integral individualitzada.
El model d’atenció integral del Parc Sanitari Sant Joan de Déu orientat a tenir cura de les persones ateses, té com a objectiu acompanyar-les en la presa de decisions, escoltar-les i conèixer les seves necessitats i expectatives. Per aconseguir-ho, el model no només té en compte la dimensió biològica, sinó que dota d’igual rellevància la psicològica, l’espiritual i la social.
El model ha anat evolucionant cap a un enfocament interdisciplinar, fet que també ha repercutit positivament en l’actitud dels familiars i l’entorn de les persones ateses. En aquest sentit, el personal del Parc Sanitari comparteix una sèrie de valors en la seva pràctica diària com ara l’hospitalitat en l’atenció, la humanització de les cures o una comunicació honesta i transparent amb les persones ateses. Es tracta de ser professionals però abans de res ser persones, emfatitza la Laura Giménez, psicòloga i agent pastoral del Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa (SAER) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
I és que un dels mecanismes a través dels quals es reforça una atenció que va més enllà dels aspectes biològics, és el que ofereix el SAER. La dimensió espiritual, explica Giménez, és un pilar imprescindible a l’hora de garantir una atenció integral centrada en la persona. El servei, integrat per quatre agents pastorals, el capellà de la institució i amb el suport dels equips assistencials, té cura de la dimensió espiritual i religiosa de les persones, sobretot en situacions de malaltia greu o patologia crònica on sorgeixen més preguntes sobre el sentit de la vida i la mort.
Per dur-ho a terme, el SAER treballa conjuntament amb el personal de les unitats assistencials posant èmfasi en la singularitat i individualitat de cadascuna de les persones ateses. Aquesta manera de treballar suposa un repte constant, comenta la Victòria Saura, treballadora social del Parc Sanitari, però estem convençuts que és l’única via per no només generar salut, sinó també benestar i qualitat de vida, valors intrínsecs a l’ADN de Sant Joan de Déu.
En definitiva, el model d’atenció integral del Parc Sanitari Sant Joan de Déu acompanya a les persones fràgils i vulnerables, independentment del moment o del procés de la seva vida.
Acompanyar des de l’espiritualitat
El SAER pretén obrir les portes a l’esperança i a viure la vida amb sentit. Per tal de garantir aquest objectiu, la institució compta amb el suport d’una peça fonamental del servei: els voluntaris de Sant Joan de Déu.
Aquí ens formen psicològicament i ens proporcionen les habilitats socials i les eines que necessitem per acompanyar a la persona que atenem, reflexiona el Josep Abenia, voluntari de Sant Joan de Déu. La seva tasca és escoltar a través de l’empatia i connectar amb les seves emocions i és que al final, de vegades, el que necessiten és simplement algú amb qui parlar, conclou Abenia emocionat.
Feu clic aquí per veure aquest tema reflectit en un vídeo de 4 minuts sobre el model d’atenció integral.