Teràpia assistida amb cavalls per millorar la qualitat de vida de persones amb problemes de salut mental

 a Salut mental

Amb l’equinoteràpia es treballen conceptes com l’autoestima, l’autonomia, la gestió del temps, el treball en equip i el canvi de rols.

L’SRC de Ciutat Vella ofereix aquesta activitat terapèutica per quart any consecutiu i hi participen prop d’una vintena de persones.

El Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Ciutat Vella, de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, duu a terme l’equinoteràpia, una teràpia assistida amb cavalls com a activitat per a la recuperació de persones adultes amb problemes de salut mental.

Es tracta d’una teràpia complementària en el procés de recuperació dels usuaris del SRC, que té una finalitat rehabilitadora de la persona a través d’un animal, amb l’objectiu final de reprendre hàbits socials i saludables, i millorar la qualitat de vida i la salut.

L’equinoteràpia es fa al Centre de teràpia assistida Cal Francés, al Parc Agrari del Baix Llobregat, on els usuaris del SRC de Ciutat Vella hi arriben en transport públic. Amb aquest primer desplaçament ja s’hi comencen a treballar aspectes amb el grup com la por o l’ansietat, però també el suport entre companys.

La teràpia amb cavalls, que es caracteritza per la interacció directa amb els animals, proporciona beneficis en l’àmbit emocional, cognitiu i social, ja que es genera un espai idoni per a l’aprenentatge de la cura dels animals, la gestió del temps, el treball corporal, activitats lúdiques i de confiança, i el treball en equip, sent especialment important les relacions socials i el contacte humà.

Es tracta d’una activitat que el SRC de Ciutat Vella fa des del 2019, i per la que ja hi ha passat unes 40 persones, i sol tenir una durada de 20 sessions anuals, entre els mesos d’octubre i abril. L’activitat està dissenyada i implementada per professionals, tant del mateix SRC com de Cal Francés, i s’ofereix en un entorn natural especialment apreciat per la pau i tranquil·litat que proporciona a les persones usuàries, que viuen en barris concorreguts a la ciutat. “Els usuaris i usuàries troben que aquest és un espai per a ells, que és propi, i s’hi generen dinàmiques per expressar i compartir totes les emocions que surten”, explica Helena Mestres, Educadora Social del SRC Ciutat Vella.

Un dels resultats més importants és el canvi de rol que experimenta la persona quan deixa de ser persona cuidada per ser persona cuidadora. Aquest canvi i activació directa genera un augment de l’autoestima i l’autonomia, engegant un empoderament per ajudar i ensenyar els altres companys si ho necessiten.

De fet, aquest any s’ha implementat el rol d’expert, és a dir, una persona que ja ha participat durant l’any anterior en aquesta activitat es converteix en expert per donar suport tant a companys que inicien l’activitat com als professionals que acompanyen. D’aquesta manera augmenta el grau de responsabilitat i l’autoestima.

Un altre dels beneficis que es genera és el vincle amb l’animal, que no jutja la persona. “Els usuaris del SRC se senten jutjats per la societat”, en canvi, durant les sessions d’equinoteràpia, “se senten reconeguts pels animals, que interactuen i no jutgen”, destaca l’Israel Márquez, Terapeuta Ocupacional del SRC Ciutat Vella.

En el següent vídeo trobareu imatges del dia a dia en una sessió d’equinoteràpia dels usuaris del SRC de Ciutat Vella, de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Sessió d'equinoteràpia dels usuaris del SRC de Ciutat Vella

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search