“Traspassant Murs”, l’art com a eina de recuperació arriba a la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers

 a Salut mental

Aquesta iniciativa, basada a transformar els murs que envolten centres de justícia juvenil de Catalunya, està impulsada per la Fundació Sebta, el departament de Justícia i en col·laboració amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

En el projecte han participat 15 noies i un grup mix de 15 joves atesos en aquest dispositiu.

Els joves que es troben en centres de justícia juvenil sovint topen amb estigma i desconfiança per part de la societat. Amb la finalitat de revertir aquesta mena de situacions, el departament de Justícia de la Generalitat i la Fundació Sebta, una entitat privada sense ànim de lucre que centra la seva activitat a generar espais d’inclusió social a través de la cultura, juntament amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu han posat en marxa el projecte de mediació artística “Traspassant murs”.

Amb aquesta iniciativa es dona una altra vida als murs que rodegen els centres de justícia juvenil i es fa visible la realitat dels joves que hi viuen. A més, entre els objectius, hi ha despertar l’interès per l’art, aprendre a treballar en grup, fomentar l’empoderament i l’autoestima, i calmar l’ansietat.

Maria Ribas, coordinadora de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers explica que “la recuperació  i reinserció dels adolescents amb problemes de salut mental és un camí difícil. Aquests joves senten murs interns que han de traspassar i transformar per poder sentir-se amb tantes oportunitats com aquells que no tenen dificultats emocionals. L’eclosió del trastorn mental és un ruptura en el procés vital del noi o la noia” i afegeix que “desenvolupar projectes creatius, conjuntament amb professionals i accions inclusives permet que l’adolescent generi nous contextos  i experiències vitals, d’aprenentatge i  de recuperació, d’habilitats i oportunitats”.

Primera experiència a Els Til·lers

Aquest 2021, la Fundació Sebta ha triat el Centre Educatiu  Els Til·lers (Mollet del Vallès) per fer la primera rèplica del projecte que va encetar el 2018. Aquesta elecció és una declaració de principis, ja que és l’únic centre on hi ha noies —ocupen el 5% del total de places d’aquests dispositius— i on està la Unitat Terapèutica del Parc Sanitari Sant Joan de Déu adreçada a joves amb problemes de salut mental.

La transformació del mur va començar el 3 de maig, amb la participació de 15 noies i d’un grup mixt de 15 joves atesos en aquest dispositiu del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Sobre el projecte

El projecte està dirigit per Mina Hamada i Zosen Bandido, dos artistes reconeguts a escala mundial, que acumulen més de 50.000 seguidors a Instagram. Aquest duet ha recorregut diversos països d’arreu per pintar murals i fer participar les persones en el procés de creació. Han intervingut artísticament des de la paret d’una escola fins a un edifici del barri de La Mina o una casa particular al Vallès.

“Traspassant Murs” s’enceta el 2018 al centre Can Llupià, a Barcelona i fins al 2023 arribarà als sis Centres Educatius de Justícia Juvenil que hi ha en tot el territori.

La iniciativa rep el suport del departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Pintures Lepanto, Montana Colors, Cementos Molins/Promsa i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search