Tres projectes artístics de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu es donen cita a l’Altre Festival

 a Art i salut mental, Esdeveniments, Salut mental

Les actuacions, dues propostes teatrals i una audiovisual, tindran lloc dissabte 11 i diumenge 12 de juny en un festival dedicat a les arts i la salut mental.

Els espectacles han estat ideats, treballats i produïts per persones usuàries i l’equip d’educadors de la SJD Xarxa de Salut Mental.

El Parc Sanitari SJD aposta pel diàleg permanent entre art i salut mental, que persegueix l’empoderament de les persones ateses i les aliances amb la comunitat.

L’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental és el un festival que dona visibilitat a aquelles propostes artístiques creades o protagonitzades per persones amb diagnòstic o que reflexionen sobre la salut mental.

Amb aquest context i en línia amb la visió d’art i salut mental de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, tres projectes artístics, dues propostes teatrals i una audiovisual, s’han guanyat un lloc al programa del Festival, que aquest any aplega més de trenta espectacles d’arreu del món, i que tindrà lloc el 10, 11 i 12 de juny a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, de Barcelona.

Les iniciatives que es presentaran són Còmic en viu, de la companyia Uteenagers, Germinare, del grup Crisàlida, i Tres camins, tres fins, de la Clínica Sant Carles.

Amb iniciatives com aquestes, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu afavoreix l’articulació d’un diàleg permanent i encoratjador entre l’art i la salut mental, centrant el focus en processos artístics basats en l’anàlisi, la reflexió, la creació i l’experimentació. L’objectiu és aconseguir l’empoderament de les persones ateses i l’articulació d’aliances amb altres col·lectius vulnerables, diverses comunitats i la ciutadania en general.

Còmic en Viu: escenes d’impovisació per desestigmatitzar la conducta transgresora a l’adolescència

El primer projecte sorgeix d’una de les unitats terapèutiques de la SJD Xarxa de Salut Mental on es duu a terme el taller “Teatre i Còmic”, en què hi participen joves amb diversitat de trastorns mentals i on es treballa des de les arts gràfiques i escèniques sobre els valors, les habilitats socials, la capacitat de resolució de problemes, la identificació i gestió emocional, entre d’altres. En paraules de l’equip de professionals, “es treballa des d’un lloc que les persones joves viuen com a propi i el desenvolupen partint dels seus propis interessos i inquietuds”.

El resultat d’aquest treball és la companyia de teatre Uteenagers, formada per quatre persones de la unitat terapèutica, que debuta amb l’espectacle Còmic en Viu, on es teatralitzen escenes de diversos còmics que són referents per al grup de joves que pujarà dalt de l’escenari. Aquesta obra vol fer valdre els anhels, els somnis i les il·lusions de totes les persones joves, com a motor de força per al canvi i per a la desestigmatització de la salut mental, trencant tabús i posant el focus en les capacitats i no en les limitacions.

Aquesta actuació es dona cita el dissabte 11 de juny a les 12.30 h a l’espai Bota 1, de Fabra i Coats.

Germinare: aprendre a desaprendre col·lectivament

Els artífex de Germinare són la companyia Crisàlida, integrada per persones ateses a la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i per professionals, que també treballen el teatre com a mitjà molt valuós per la promoció de la salut i com a canal d’expressió del que, de vegades, ens costa de verbalitzar.

Germinare és l’obra de creació col·lectiva que reflexiona sobre el pas del temps i les diferents etapes de la vida. Allò que anem oblidant i deixant pel camí, així com els esforços que arribem a fer per encaixar i ser acceptats en aquesta societat. I ho fa sovint amb molt d’humor. Parla dels desitjos i dels temors, de les pèrdues i també de l’esperança. Aquesta obra planteja la necessitat de desaprendre per a tornar a aprendre.

Crisàlida actuen el diumenge 12 de juny a les 16.30 h, també a l’espai Bota 1, de Fabra i Coats.

Tres camins, tres fins: el projecte audiovisual

Pel que fa a les propostes audiovisuals, Tres camins, tres fins és l’obra digital de 5 minuts que recull part del procés i els testimonis en primera persona del taller d’art a la Unitat de Sant Carles 2/3 que va acabar materialitzant-se en una exposició al hall de l’SJD Hospital de Sant Boi.

D’altra banda, Tres camins, tres fins al Konvent és l’acció performativa que ens proposa l’artista Tramabarcelo amb els treballs creatius de les persones que participen en el taller d’art de la Unitat de Sant Carles 2/3 a l’espai d’art del Konvent.

Aquestes propostes audiovisuals es projectaran el diumenge 12 de juny a les 12.30 h a la Plaça de la Xemeneia.

Podeu consultar el programa complet de l’Altre Festival en aquest enllaç.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search