Encara no t’has inscrit al simpòsium sobre desenvolupament emocional? No et quedis sense plaça!
Una nova perspectiva per entendre els trastorns de conducta en persones amb discapacitat intel·lectual.
La trobada, que tindrà lloc el 20 i 21 d’octubre al Parc Sanitari SJD en format híbrid, pretén apropar una nova forma d’abordar els problemes de conducta complementària al model de suport conductual positiu.
El coneixement del nivell de desenvolupament emocional de les persones amb discapacitat intel·lectual facilita un diagnòstic, avaluació i estratègies terapèutiques més acurades per millorar l’abordatge dels problemes de salut mental.
Aquest simpòsium, pioner a Espanya, ofereix també 6 tallers presencials sobre el desenvolupament emocional des de diferents prismes.
Els pròxims dijous 20 i divendres 21 d’octubre, de 9 h a 14.30 h, tindrà lloc el primer Simpòsium sobre el model de desenvolupament emocional: Una nova perspectiva per entendre els trastorns de conducta en persones amb discapacitat intel·lectual, organitzat pel NEED (Network of Europeans on Emotional Development), un grup de professionals de la Societat Europea de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (EAMHID), junt amb la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a l’Auditori Centre Social del Parc Sanitari i en format híbrid.
Un dels trastorns més freqüents en les persones amb discapacitat intel·lectual és el trastorn de conducta, que s’observa en un 30-60% dels casos. Actualment, als països mediterranis es treballa amb el model de suport conductual positiu, un corrent britànic majoritàriament instaurat en les organitzacions que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de conducta, que permet prevenir i donar resposta a aquestes conductes.
Des de fa uns vint anys, als països germànics es va començar a treballar amb l’enfocament d’un model de desenvolupament emocional. Aquest model es basa en les conseqüències que una asincronia entre el desenvolupament emocional i el desenvolupament cognitiu pot tenir. Es tracta d’una situació que pot donar lloc a problemes de conducta i a trastorns psiquiàtrics associats en la població amb discapacitat intel·lectual. És a dir, ens trobem davant un model psicoterapèutic basat en el fet que les persones no només ens desenvolupem cognitivament a escala intel·lectual, sinó també emocionalment.
El coneixement del nivell de desenvolupament emocional de les persones amb discapacitat intel·lectual facilita un diagnòstic, avaluació i tractament més acurats de la persona, ja que ajuda a la detecció de factors que juguen un paper en el desenvolupament de trastorns psiquiàtrics o problemes de conducta i, secundàriament, permet establir estratègies terapèutiques per millorar els problemes de salut mental.
Pel que fa a la darrera dècada s’ha inferit un caràcter científic al model, aportant la visió neuropsiquiàtrica, és a dir, relacionant les emocions i les estructures neuronals.
En aquest context, el grup NEED (Network of Europeans on Emotional Development), un grup de professionals de la Societat Europea de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (EAMHID), junt amb la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, celebren les primeres jornades a Espanya, inèdites fins ara, sobre aquest nou enfocament.
L’objectiu del simpòsium és apropar, a escala estatal i sota el guiatge de professionals europeus, una nova forma d’abordar els problemes de conducta, una orientació complementària al model de suport conductual positiu.
La trobada del dia 20 d’octubre oferirà un apropament científic amb una visió neuropsiquiàtrica, que es pot complementar amb 6 tallers pràctics el divendres 21 d’octubre.
En definitiva, un punt de trobada que posa en valor el model de desenvolupament emocional per avançar en la comprensió i tractament de les persones amb discapacitat intel·lectual, amb la finalitat de millorar en l’abordatge dels problemes de conducta i la cerca dels factors causants dels trastorns psiquiàtrics associats.
Podeu consultar el programa complet en versió digital en català, castellà i anglès.
Per accedir al simpòsium del dia 20, serà imprescindible la inscripció prèvia per les modalitats presencial i online, que es pot fer a través d’aquest enllaç.
Pel que fa als tallers, en el mateix procés es podrà fer la inscripció per a un màxim de 3 tallers del dia 21, només en modalitat presencial.
La jornada i tallers seran íntegrament en anglès, amb traducció simultània al castellà durant el dia 20, tant en l’opció presencial com online. Els tallers del dia 21, també en anglès, disposaran de traducció presencial al moment.
El simpòsium compta amb l’aval i el suport de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.