Usuaris del Parc Sanitari Sant Joan de Déu presenten dotze curtmetratges per avançar en la desestigmatització dels problemes de salut mental des del cinema

 a Art i salut mental, Salut mental, Torrents Art

La Filmoteca de Catalunya acull la presentació de dotze documentals que són la culminació del projecte ‘Buscant la pròpia mirada’. Un projecte artístic, pedagògic i terapèutic on persones amb un problema de salut mental s’han empoderat per a elaborar dotze curtmetratges.

La iniciativa es desenvolupa en tres dispositius de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu: SRC Viladecans, SRC Ciutat Vella i la Unitat Terapèutica de Justícia Juvenil Els Til·lers i ha comptat amb la cineasta Laura Álvarez Soler, com a creadora i dinamitzadora de la iniciativa i que ha acompanyat als usuaris al llarg de tot el camí.

El Brain Film Fest també dedicarà un espai a la projecció d’aquests documentals i acollirà una taula rodona on els grans protagonistes seran els autors de les obres. Serà el dissabte 16 de març, a les 12.30 hores, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

La Filmoteca de Catalunya va acollir dilluns la preestrena del projecte artístic Buscant la pròpia mirada, un recull de 12 curtmetratges creats per un grup d’usuaris de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Aquest projecte és la culminació d’un procés pedagògic i terapèutic on persones amb problemes de salut mental s’han empoderat per mostrar a l’espectador una mirada particular i, sovint, personal de la vida i el món que les envolta. Les peces, en alguns casos, narren en primera persona l’experiència de viure dia a dia amb un problema de salut mental. “Per nosaltres ha estat un procés creatiu i alhora de recuperació. Hem mostrat coses molt personals de la nostra vida, quan no és fàcil compartir aspectes tan íntims. Poques persones són prou valentes per fer-ho”, asseguren alguns dels autors de les peces que es van presentar. Els participants, orgullosos d’haver format part d’aquesta experiència i dels resultats obtinguts, valoren haver pogut fer front a les pròpies pors i afirmen que això els ha fet millorar com a persones.

Buscant la pròpia mirada parteix de la convocatòria de tres tallers de cinema que es van desenvolupar al llarg del 2023, a través del programa Torrents d’Art, en tres dispositius de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu: el Servei de Rehabilitació Comunitària de Viladecans, el Servei de Rehabilitació Comunitària de Ciutat Vella i la Unitat de Justícia Juvenil Els Til·lers. Aquesta iniciativa, dirigida per la cineasta Laura Álvarez Soler, com a creadora i dinamitzadora dels tallers amb el suport del muntador Alberto Dexeus, ha permès empoderar i reforçar l’autoestima de tots els seus participants al llarg del procés creatiu. A  més, els tallers han estimulat la connexió amb l’univers i les habilitats creatives dels autors, han promogut l’autonomia personal de cadascun d’ells i la seva participació en la vida artística i cultural del seu entorn. I, finalment, han esdevingut una eina més per continuar avançant en el procés de sensibilització social i de desestigmatizació de les persones amb problemes de salut mental que es fa històricament des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb el programa Torrents d’Art.

Luisa Baladón, adjunta a la direcció de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, precisament, va aprofitar l’acte de dilluns per posar en valor el model d’atenció integral de Sant Joan de Déu i l’art com a eina terapèutica. “Des de la nostra institució treballem per oferir una atenció integral, centrada en la persona i basada en un model comunitari, i Torrents d’Art, el programa d’art i comunitat del Parc Sanitari, fomenta l’ús de l’art com a eina terapèutica a través del cinema, la música, el teatre”, va explicar Baladón. D’altra banda, Laura Álvarez va destacar la gran vàlua dels documentals, no només per l’esforç generat en el procés creatiu, sinó, sobretot, perquè els creadors han aprofundit en el seu interior i han mostrat i expressat sentiments molt personals.

 

Brain Film Fest

L’experiència del projecte Buscant la pròpia mirada serà present a l’edició d’enguany del Brain Film Fest, festival impulsat per la Fundació Pasqual Maragall. Sota el títol Cinema, salut mental i el procés de creació el Brain Film Fest acull una sessió que pretén connectar el públic amb les realitats i els universos creatius dels autors, a través del retrat íntim i original que fan de la vida i del seu dia a dia. La cita és dissabte 16 de març, a partir de les 12.30 h, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). A les taules hi participaran, entre altres, el director de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Antoni Serrano; Laura Àlvarez, cineasta i directora del projecte Buscant la pròpia mirada i algunes de les persones usuàries dels dispositius de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu que han participat en el procés creatiu. En aquest acte es podran visionar alguns dels curtmetratges que formen part del projecte.

Presentació del projecte a càrrec de:

  • Antoni Serrano, director de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
  • José Luis Argudo, director de Desenvolupament Solidari, Gestió de Pacients i Atenció a la Ciutadania del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
  • Sílvia Duran, directora de l’Àrea de Desenvolupament de públics de l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat (ICEC).
  • Laura Àlvarez Soler, cineasta i impulsora del projecte.

Visionat d’alguns dels documentals.

Taula rodona i espai de diàleg obert al públic amb la participació de:

  • Creadors dels documentals.
  • Patricia Segura, integradora social del SRC Viladecans del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
  • Raquel Sanz, infermeria de la Unitat Terapèutica de Justícia Juvenil Els Til·lers.
  • Laura Àlvarez Soler, cineasta i impulsora del projecte.
  • Alberto Dexeus, muntador de les peces finals.
Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search