10è aniversari del SESM-DI Barcelona

 a Institució
​El Servei Especialitzat en Salut Mental per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI) de la ciutat de Barcelona celebra els seus primers 10 anys de vida. Al llarg d’aquests anys, s’ha consolidat un equip professional que atén a un grup de població especialment vulnerable. I es que s’atenen persones que presenten un doble diagnòstic: un trastorn mental associat a la discapacitat intel·lectual de base. Des del SESM-DI, s’ofereix una atenció ambulatòria especialitzada en els àmbits psiquiàtric, psicològic, social i d’infermeria.
El servei també ofereix una funció d’assessorament i supervisió als professionals i serveis de la xarxa de Discapacitat Intel·lectual, desenvolupant l’últim any 91 sessions d’assessorament. A més, també es coordina amb tots els serveis de salut mental, ambulatoris i hospitalaris, de la ciutat de Barcelona i amb la xarxa de Discapacitat Intel·lectual.
El SESM-DI Barcelona va començar a funcionar al mes d’octubre de l’any 2005 i fins a l’actualitat, ha atès a més de 1.500 persones (amb una mitjana anual de 150 primeres visites i 5.000 visites successives amb els pacients i les seves famílies). Les famílies juguen un paper molt important en el tractament que s’ofereix des del SESM-DI així com els centres de la xarxa de discapacitat, tan diürns com laborals i residencials, on són atesos diàriament els nostres pacients.
L’equip del SEMS-DI Barcelona està ubicat actualment a l’edifici Sant Joan de Déu-Numància, on comparteix espai amb el SESM-DI Costa de Ponent. Anteriorment, va estar ubicat a Creu dels Molers.
Complir aquests primers 10 anys de vida no ha estat fàcil però s’ha pogut arribar fins aquí gràcies al treball i compromís diari de totes les persones que composen el servei. Algunes de les especificitats que suposen dificultats pel SESM-DI però alhora també suposen reptes són.
  • L’equip és petit però realitza una tasca d’alta complexitat i de gran qualitat.
  • L’alta complexitat clínica i social dels pacients que atenen: amb comorbilitat en la major part dels casos, alta dependència i intervenció de diferents recursos socials.
  • Tendència a que els pacients es quedin al SESM-DI, ja que difícilment es poden derivar a altre servei ambulatori o de salut mental. També a conseqüència del seu dèficit que és, habitualment, permanent i impedeix l’alta. Això suposa un increment progressiu del volum de pacients.
  • Mantenir el SESM-DI com a pont entre serveis i xarxes.
  • Mancança de serveis de SESM-DI a tota Catalunya. Aquest fet implica una manca d’equitat per a aquella població que ho necessita i que resideix a altres territoris. I es que s’ha de tenir en compte que l’existència de SESM-DIs a alguns sectors de Catalunya ha suposat una millora important de la salut mental de les persones amb discapacitat intel·lectual, ja que la xarxa general presentava importants dificultats per donar una atenció de qualitat a aquest grup, que representa un 1% de tota la població.
Des d’aquestes línies, volem felicitar a totes aquelles persones que al llarg dels 10 anys de vida del SESM-DI Barcelona han posat el seu granet de sorra per tal de poder tirar endavant aquets servei. Enhorabona a tots i gràcies per la vostra tasca diària!
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search