20è aniversari del programa Llars amb Suport

 a Institució
El programa Llars amb Suport del Parc Sanitari Sant Joan de Déu celebra en aquest 2015 els seus primers 20 anys de vida i per commemorar-ho, totes les persones vinculades al programa van poder gaudir d’una dinar de germanor a Sant Antoni de Vilamajor. 20 anys des que la nostra Institució va apostar per oferir una atenció global a les persones que pateixen un Trastorn Mental Sever gestionant la posada en marxa de 4 llars amb suport. L’any 2000 va ampliar-se el recurs amb 2 pisos més.
130 persones s’han pogut beneficiar d’aquest programa durant aquests 20 anys. Un programa on el concepte de rehabilitació psicosocial juga un paper fonamental. I es que la rehabilitació integral d’una persona que pateix un Trastorn Mental Sever contempla tots els aspectes que afecten tant la qualitat de vida com la defensa dels drets com a ciutadà de ple dret.
El programa de Llars amb Suport, doncs, és un servei alternatiu d’allotjament a la comunitat i de suport social que pretén proporcionar l’oportunitat de viure de forma independent a persones que pateixen una malaltia mental. Aquestes llars estan ubicades al Baix Llobregat i en cadascuna d’elles hi conviuen quatre persones amb el suficient nivell d’autonomia per gestionar de manera prou independent el seu dia a dia. Tot i això, compten amb el suport constant dels professionals que composen el  programa.
Els objectius del programa Llars amb Suport són:
  • Oferir la possibilitat a persones amb malaltia mental de poder viure en un habitatge digne i estable i, a més a més, de la manera més independent possible.
  • Ajudar a aquestes persones a viure amb la màxima autonomia i a sentir-se ciutadans de ple dret.
  • Fomentar que els usuari puguin realitzar-se a nivell personal així com millorar la seva qualitat de vida.
  • Reduir l’estigmatització de les persones que pateixen una malaltia mental oferint un habitatge integrat a la comunitat.
  • Col·laborar en el procés rehabilitador de les persones amb malaltia mental.

A més a més, les persones que viuen en aquestes llars amb suport, estan també vinculades a dispositius comunitaris (ja siguin de rehabilitació psicosocial, d’inserció laboral o de lleure).
“Poder oferir aquest servei a persones que pateixen un Trastorn Mental Sever és donar la possibilitat de recuperar-se, reorganitzar la seva vida i poder tenir un projecte basat en l’esperança”, explica Oti Arenas, Coordinadora del Serveis de Rehabilitació Comunitària del Baix Llobregat. Creure en la independència de les persones és creure en la seva dignitat. Nosaltres treballem des de la confiança en les seves capacitats i el resultat ha sigut tremendament positiu. Els usuaris han valorat la nostra disposició i a nosaltres ens han sorprès les seves evolucions”, conclou Marco Antonio Álvarez, Educador Social del programa Llars amb Suport.
Des d’aquestes línies, volem felicitar a tot l’equip del programa de Llars amb Suport del Parc Sanitari Sant Joan de Déu que al llarg d’aquests 20 anys ha posat el seu granet de sorra per tirar endavant aquest projecte!
——————–
Primeres experiències de Llars amb Suport al món
Les primeres experiències d’habitatges amb suport van donar-se als Estats Units i Anglaterra arrel el descobriment de fàrmacs neurolèptics, nous mètodes terapèutics, les influències ideològiques i els moviments de crítica a l’atenció hospitalària.
En aquest context, va sorgir la iniciativa de poder oferir una gamma de serveis residencials adaptats a les diferents necessitats de suport (cases de transició, hospitals de nit, residències i llars amb suport). Aquest model anomenat de &quotcontinuum residencial&quot implicava que els pacients poguessin tenir una atenció esglaonada:
            – De dispositius més restrictius a menys restrictius.
            – D’atenció i supervisió més intensa a més esporàdica.
            – De major dependència a menor dependència.
            – De major a menor presència de personal.
            – De dispositius més especialitzats a més normalitzats.
El model català està marcat per la normativa actual (Orde de BF de 20 d’abril de 1998) per la qual s’estableix el Programa d’Ajuts per a l’accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb disminució derivada de malaltia mental. De fet, l’augment de la oferta de llars amb suport i del recolzament a l’autonomia en la pròpia llar, permetria donar oportunitats a les persones de desenvolupar-se en entorns més propers i integrats a la comunitat, tot reduint les necessitats d’hospitalitzacions perllongades de causa social.
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search