Balanç positiu dels 2 anys d’activitat de la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH

 a Institució

​Balanç positiu dels 2 anys d’activitat de la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH del Parc Sanitari Sant Joan de Déu: establir una relació de confiança, fer pedagogia en la prevenció i minimitzar el rebuig de la societat.
​En el marc d’aquesta efemèride mundial, que se celebra des de fa més de 30 anys cada 1 de desembre, els professionals del sector comencen a parlar de línies d’investigació orientades a curar el VIH i no només en prevenir-lo.

Una de cada quatre persones amb VIH encara ho desconeix. En principi, el 2020, aquesta dada s’hauria de reduir al 10%. Recentment, però, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha traslladat aquest repte a l’any 2030. I és que tot i les nombroses línies d’investigació que s’obren any rere any, actualment centrades en noves mesures de prevenció, en tractar el virus com més aviat millor o, la més esperançadora, en destruir el reservori amb idees curatives, totes elles semblen indicar un horitzó força llunyà. Per fi comencem a saber de congressos on es parla de curar el VIH i no només de prevenir-lo. Aquesta idea de la “cura”, feia molts anys que s’havia deixat de banda, però és el futur, apunta el Dr. Vicens Diaz de Brito, responsable de la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

A finals de 2016, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu va fer una clara aposta per l’abordatge de les malalties infeccioses amb la consolidació de la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH. Ara, després de dos anys, l’objectiu de l’equip, integrat per dos metges especialitzats en malalties infeccioses, una infermera i una farmacèutica, segueix intacte: convertir-nos en simples coneguts a qui vénen a saludar, que tinguin plena confiança en nosaltres, comenta el doctor Diaz de Brito.
La Unitat, que dóna servei a la població de referència de Sant Boi, Sant Vicens, Torrelles i Santa Coloma de Cervelló, ja suma 60 persones ateses, mostra de l’evolució d’aquests dos primers anys, explica el Dr. Diaz de Brito.

La relació amb aquestes persones s’inicia en una primera visita, llarga i minuciosa, a l’Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, on s’explica en què consisteix el VIH i quins seran els passos a seguir. Tres setmanes després, amb els resultats de les anàlisis, els pacients de la Unitat de VIH  coneixen a la farmacèutica de l’equip i comencen a prendre’s la medicació. La finalitat d’aquesta primera visita és generar una relació de confiança, que els pacients se sentin protegits, detalla el doctor Diaz de Brito.

Un mes després, les persones ateses a la Unitat tornen per veure quins han estat els efectes de la medicació, fins ara sempre positius. Arribats a aquest punt, les consultes s’espaien en el temps. Quan, a més, es tracta de pacients joves, amb bones defenses, les visites es limiten a dues o tres vegades l’any. En aquest sentit, continua el doctor Diaz de Brito, tots els professionals que formem part de l’equip multidisciplinar de la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH som com els seus confessors, establim una relació quasi d’amistat amb els nostres pacients: aquí se senten estimats.

La normalització, un pas de vital importància

El Dr. Díaz de Brito recalca que el VIH és una malaltia infecciosa que cal normalitzar. Quan una persona està diagnosticada amb qualsevol altra malaltia greu, sovint la resta de persones empatitzen amb ella i diuen “pobre, quin greu”. En canvi, quan s’assabenten que té la SIDA, la majoria de vegades l’actitud és de rebuig,  assevera Diaz de Brito.

Per això és de vital importància minimitzar l’estigma i vèncer el desconeixement. Més enllà de l’educació sexual, Diaz de Brito recorda, en el marc del Dia Mundial de la SIDA 2018, la importància de realitzar-se serologies per a diagnosticar i tractar al més aviat possible, així com per a prevenir futures complicacions,mesures que, a més, contribuiran, sense cap mena de dubte, a evitar la propagació de la infecció del VIH i a la creació d’un entorn favorable per integrar les persones afectades.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search