Celebració de la Jornada: “Estàs preparat? Cara a cara amb la mort” del Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa del Parc Sanitari Sant Joan de Déu el proper 27 d’abril

 a Institució
En continuïtat amb la Jornada del Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de l’any passat, l’edició d’aquest 2016 se centrarà en les particularitats de la implicació professional que suposa l’acompanyament en el procés de morir a les persones, que en situació de malaltia, estan sota responsabilitat assistencial.
Tradicionalment, als professionals de la salut se’ls ha format per curar i portar vida. Per aquest motiu de vegades no resulta fàcil integrar, en la pràctica assistencial, la proximitat de la mort. Sovint els professionals es guien per paradigmes sobre la salut i la pròpia vida molt parcials i que condicionen els recursos que les nostres estructures hospitalàries ofereixen. És lògic, doncs, que resulti difícil abordar, en la seva complexitat, els processos que afronta el malalt davant el fracàs de la curació i la mort. En situacions així, ¿deixem sola la persona davant l’adversitat? ¿Sabem reconèixer que el procés de morir de les persones que se’ns han confiat ens incumbeix èticament i com a professionals? ¿Estem preparats?
Per aprofundir en aquests interrogants, participaran diversos professionals del Parc Sanitari que reflexionaran respecte a aquests temes des d’una perspectiva pràctica Així, la Jornada comptarà d’una banda, amb la presència del Dr. Joan Bertrán, metge adjunt del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Sant Rafael-Germanes Hospitalàries de Barcelona i metge de la Unitat de Cures Pal•liatives per malalts amb VIH del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que introduirà la qüestió de la mort en la pràctica assistencial diària. I, d’una altra, amb la Dra. Montse Esquerda, pediatra, doctora en medicina, psicòloga i actual directora de l’Institut Borja de Bioètica, qui presentarà una recerca bibliogràfica sobre estudis recents que avaluen el nivell de formació que reben els professionals de la salut pel que fa al tema de l’acompanyament a la mort i les estratègies d’afrontament que s’utilitzen per abordar aquest aspecte de la tasca assistencial.
A més, diversos professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu reflexionaran sobre aquestes qüestions des d’una perspectiva pràctica, analitzant la complexitat de l’experiència d’acompanyament a la mort des de l’Educació Social, la Psicologia, la Infermeria, la Medicina i l’abordatge espiritual, tant en l’àmbit somàtic de l’hospitalització d’aguts com en espais de llarga estada de Salut Mental.
Per consultar el programa de la Jornada del SAER, podeu fer clic aquí.
Us adjuntem, també, la versió del programa en PDF.
La inscripció és gratuïta, però s’ha de formalitzar l’assistència enviant un correu electrònic a jornadasaer@pssjd.org, tot indicant nom i cognoms, filiació i entitat laboral. Es lliurarà certificat d’assistència.
Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search