Combatre la depressió a través de l’exercici físic

 a Institució
  • Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 300 milions de persones al món tenen aquest trastorn mental

  • La pràctica de l’exercici físic de manera regular demostra la seva eficàcia en el tractament contra la depressió

 

La depressió és el trastorn mental més freqüent i afecta al voltant de 300 milions de persones al món, segons l’Organització Mundial de la Salut. Es caracteritza per l’aparició de símptomes que s’allarguen en el temps com ara la tristesa, l’insomni,  l’apatia o la dificultat per dur a terme tasques quotidianes i, en general, té més prevalença entre les dones que els homes. 

En aquest context, arran de la situació d’incertesa social i econòmica que estem vivint a causa de la pandèmia, a i les mesures de confinament establertes per les autoritats sanitàries, s’ha detectat en la ciutadania un augment de quadres ansiosos i depressius.

Per fer front a l’agreujament d’aquests problemes de salut mental, els professionals de l’àmbit de la salut recomanen la pràctica de l’esport, com teràpia complementària per a la millora del benestar físic i emocional de la persona.

Fer exercici amb regularitat, sobretot en grup o en una instal·lació esportiva, ajuda les persones amb trastorns depressius a sortir de casa i distreure’s, fet que millora el seu estat d’ànim, facilita les relacions socials i contribueix a augmentar l’autoestima. Alhora, l’activitat física és clau en l’alliberament d’endorfines que tenen un efecte relaxant i indueixen sensació de satisfacció i de benestar.

L’Elisabet López Arias, Gestora de casos de salut mental de Cerdanyola del Parc Sanitari Sant Joan de Déu destaca alguns dels beneficis de la pràctica de l’esport en aquest vídeo

 

 

La marxa nòrdica, un dels esports més beneficiosos per a la salut mental i física

Molts centres d’atenció primària i centres de salut mental ja integren programes de marxa nòrdica a la ciutadania, que consisteix a incorporar, al patró natural de la marxa, l’ús actiu d’un parell de bastons dissenyats especialment per a l’impuls.

Es tracta d’una activitat segura i adequada per a tota mena de persones, amb una tècnica senzilla, que pot realitzar de forma individual o en grup i amb la qual s’activa gairebé el 90% de la musculatura, sempre que es faci amb la tècnica correcta, ja que es treballa tot el cos d’una manera simètrica, segura i equilibrada. A més, incrementa la capacitat cardiopulmonar, activa el metabolisme, afavoreix la prevenció de dolors d’esquena, tonifica el sòl pèlvic i aporta benestar físic i mental.

 

  • Podeu trobar més informació sobre la pràctica de l’exercici físic com a aliat per combatre la depressió a la plataforma SOM Salut Mental 360.
Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search