Jornada per acostar l’abordatge tradicional i modern de la salut mental amb substàncies amb propietats psicodèliques

 a Jornades, Salut mental

El 24 de març, a l’Auditori de la SJD Xarxa de Salut Mental – Sant Joan de Déu Numància, en format híbrid.

S’han exhaurit les places per a la modalitat presencial, però l’organització ha obert inscripcions en modalitat online per seguir la jornada en streaming.

Els pròxim divendres 24 de març, de 8:30 a 13:30 hores, tindrà lloc la jornada “Diàlegs entre medicines: abordatge tradicional i modern de la salut mental amb substàncies amb propietats psicodèliques” a l’Auditori de la SJD Xarxa de Salut Mental – Sant Joan de Déu Numància, en format presencial.

La trobada, organitzada pel Servei d’Atenció en Salut Mental per a la població Immigrada (SATMI), del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, pretén buscar els punts de trobada entre les maneres de sanar de diferents tradicions i des de diferents cosmovisions, concretament la salut mental.

La jornada ofereix un recorregut per a acostar-nos a l’Àfrica, l’Amèrica del Sud i l’Amèrica Central, centrant-nos en l’ús, tant tradicional com modern, de medicines capaces d’alterar de manera significativa els estats de consciència, és a dir, sanar amb medicines amb propietats psicodèliques.

D’una banda, en els estudis moderns realitzats fins avui s’ha vist que un factor terapèutic important és l’experimentació, per part de les persones ateses, d’estats místics o transpersonals facilitats per aquestes medicines. De l’altra, en les tradicions sanadores llatinoamericanes i africanes, el món espiritual ha estat sempre part integral de l’ús d’aquestes medicines per a la sanació. Això sembla indicar que podria haver-hi un punt de trobada entre ambdues tradicions centrat al voltant de l’espiritualitat.

Al llarg de la història, en múltiples cultures i religions, substàncies amb propietats psicodèliques s’han usat per a sanar sense que la ciència li prestés massa atenció. L’evidència científica actual, a partir de l’avanç en recerques de possibles tractaments amb fàrmacs de propietats psicodèliques, obre la porta a un canvi en les possibles implicacions en l’àmbit clínic.

En aquesta jornada diferents ponents completen un programa on establiran un diàleg al voltant de l’ús de substàncies amb propietats psicodèliques en la medicina, tant des del punt de vista tradicional com modern. Compartiran perspectives, dubtes i experiències al voltant de l’ús de la iboga i la ibogaïna, la psilocibina, l’ayahuasca o d’altres substàncies, de la mà de personal investigador, professionals de la psicologia, la psiquiatria, antropologia, farmacologia, del coneixement ancestral indígena, la medicina tradicional mexicana o la tradició xamànica ancestral.

En aquest enllaç es pot consultar el programa digital complet en català i en castellà.

S’han exhaurit les places per a la modalitat presencial, però l’organització ha obert inscripcions en modalitat online per seguir la jornada en streaming per a que ningú es quedi sense plaça. La inscripció prèvia és imprescindible i es pot fer clicant a l’enllaç que trobareu al programa o aquí , fins al dilluns 20 de març.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search