El Camí de Santiago afavoreix la salut emocional i psicològica

 a Projectes

El Projecte Ultreya, un estudi elaborat pels investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Albert Feliu i Juan Vicente Luciano, avalua els efectes del pelegrinatge sobre la salut mental i el benestar personal.
La reducció dels nivells d’estrès, de depressió i d’ansietat, així com l’augment de la sensació de felicitat són alguns dels resultats que s’extreuen d’aquest estudi.

​Més de 300.000 persones recorren cada any algun tram del Camí de Santiago i moltes són les que posteriorment afirmen que aquesta experiència els hi va canviar la vida. Els doctors i investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Albert Feliu i Juan Vicente Luciano, juntament amb professionals d’altres institucions, van engegar el Projecte Ultreya, un estudi dedicat a avaluar els efectes del pelegrinatge sobre la salut mental i el benestar personal.

El projecte, comenta el doctor i investigador del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Albert Feliu, pretén entendre què és el que passa durant el Camí de Santiago i perquè molts pelegrins asseguren, quan l’acaben, que aquest viatge els hi ha canviat la vida. Sota aquesta premissa, l’estudi ha analitzat els efectes sobre l’estat d’ànim, la satisfacció amb la vida i la felicitat, tenint en compte altres aspectes personals com ara la motivació personal, el número de dies de recorregut o el dolor físic associat al caminar.

Després d’un any d’investigació, els resultats han detectat una reducció dels nivells d’estrès, depressió i ansietat, així com l’augment de la sensació de felicitat i de la capacitat per poder viure més acord amb els valors d’un mateix, afirma Feliu. D’altra banda, l’estudi també ha servit per comprovar que no hi ha grans diferències entre les persones que fan la ruta soles o acompanyades ni entre aquelles que es declaren catòliques i les que diuen ser agnòstiques o atees.

De tota manera, aquests són resultats que s’han de prendre amb cautela ja que la mostra va quedar reduïda a un centenar de persones i encara hi ha moltes incògnites sobre els efectes beneficiosos del Camí de Santiago. És per aquest motiu que l’estudi segueix vigent i insta a participar tothom qui tingui previst fer el Camí de Santiago. És ben senzill, recorda el doctor i investigador del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Juan Vicente Luciano, els pelegrins que participen en aquest projecte han de contestar tres breus enquestes online: una abans de començar el Camí, una un cop han acabat i la tercera i última tres mesos de l’experiència.

Com ens afecten les vacances convencionals?

La millora de l’estat d’ànim després de recórrer el Camí de Santiago podria ser conseqüència del fet d’estar de vacances, apunta Feliu. Tenint aquest aspecte en compte, el mateix equip de professionals ha posat en marxa un nou estudi per recollir dades de persones que marxen de vacances convencionals i comparar-les amb els resultats del Projecte Ultreya.

Per a participar en aquest estudi cal contestar un primer qüestionari abans de començar les vacances i, de la mateixa manera que en l’estudi del Camino, respondre també un breu qüestionari al finalitzar-les i un altre 3 mesos després per veure si els efectes es mantenen o no en el temps.

Si voleu saber-ne més, podeu consultar l’entrevista que la Fundació Sant Joan de Déu va realitzar al doctor i investigador Albert Feliu, fent clic aquí.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search