El Consell Europeu de Recerca (ERC) beca amb més d’un milió d’euros un projecte del Parc Sanitari Sant Joan de Déu per afavorir la iniciació i compliment dels tractaments farmacològics

 a Projectes

“Entre un 10 i un 20% dels medicaments que es recepten per primer cop no s’arriben a retirar mai de la farmàcia”, segons afirma la Dra. Maria Rubio-Valera, impulsora del projecte.

Aquest ajut permetrà desenvolupar una intervenció en una trentena de Centres d’Atenció Primària de Catalunya, i avaluarà dades de pacients amb malalties cardiovasculars i diabetis. 

Un projecte del Grup de Tecnologies Sanitàries i Resultats en Atenció Primària i Salut Mental (PRISMA), coliderat per Maria Rubio-Valera, investigadora de l’Institut de Recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha rebut una beca Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC), entitat que impulsa les carreres de joves investigadors europeus. Es tracta del treball “IMA-cRCT – Eficàcia i eficiència de la intervenció d’adherència inicial als medicaments: assaig controlat aleatoritzat i model econòmic”.

Des del 2014, la Dra. Rubio-Valera ha centrat la seva trajectòria investigadora en l’adherència a la medicació i la millora de l’atenció sanitària. Després d’impulsar diversos estudis en aquest camp, destaca que “entre un 10 i un 20% dels medicaments prescrits mai no s’arriben a retirar de la farmàcia”, un fenomen que “impacta en la salut, ja que el pronòstic de la malaltia empitjora, i també incrementa les despeses del sistema sanitari”, apunta.

L’ajut de l’ERC permetrà desplegar una intervenció en diversos Centres d’Atenció Primària de Catalunya, amb la finalitat d’afavorir que les persones amb diabetis i amb malalties cardiovasculars comencin i compleixin els tractaments farmacològics que els prescriu el metge.

Rubio-Valera remarca que un dels objectius del projecte és “implicar professionals de la salut de diversos àmbits perquè puguin informar millor els pacients a la consulta i a la farmàcia, i que la decisió sobre el tractament sigui compartida”, assenyala la investigadora, que és Cap de Qualitat i Seguretat del Pacient al Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Un assaig clínic recollirà dades d’uns 4.000 pacients

La intervenció posarà el focus en el facultatiu, per tal que durant la cita mèdica aporti al pacient informació rellevant sobre “tres aspectes principals: la patologia, les característiques del fàrmac prescrit i les alternatives disponibles”, subratlla Rubio-Valera, que també detalla que “molts pacients afirmen rebre poca informació sobre el problema de salut que tenen i respecte a tractaments terapèutics més enllà dels fàrmacs, dels quals sovint desconfien en termes d’efectivitat i seguretat ”.

A banda dels metges, en aquesta intervenció tindran un rol destacat els equips d’infermeria i farmàcia comunitària, que “segons els pacients entrevistats, són els professionals amb qui sovint resolen els dubtes sobre el tractament”, afirma Rubio-Valera.

A través d’un assaig clínic, s’extrauran dades de la història clínica informatitzada d’unes 4.000 persones ateses en una trentena de CAPS d’arreu de Catalunya. Aquest procés durarà dos anys i avaluarà l’impacte de la intervenció en la iniciació i adherència al tractament, la millora dels paràmetres clínics, i el cost i l’efectivitat dels fàrmacs a curt i llarg termini. Un cop recollides aquestes dades, l’objectiu final és poder implementar el projecte en la resta de Centres d’Atenció Primària del territori català.

Primera beca ERC per al Parc Sanitari Sant Joan de Déu

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’afegeix als 117 centres d’investigació d’arreu de Catalunya que des del 2007 han rebut una beca Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC). El projecte becat tindrà una durada de cinc anys i una concessió de

Aquest 2020, l’ERC ha atorgat 450  beques per finançar projectes en universitats i projectes de recerca d’arreu d’Europa, i així potenciar la carrera de joves investigadors.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search